В последно време както официалната, така и алтернативната медицина активно се развиват. Днес има възможност да се лекуват заболявания, които някога са се смятали за безнадеждни.

За тази цел лекари и учени се измислят всички методи и средства. Но някои от методите могат да изглеждат твърде необичайни и опасни.

1. Симфизиотомия

Предполага разширяване на таза на родилките по хирургичен път, за да се облекчи естественото излизане на детето и се избягва цезарово сечение. В средата на 20 ти век в западните държави тази процедура се е използвала достатъчно често.

Лекарите не могат да говорят за предстоящата операция, за да не плашат родилката. Без наличие на подходящи инструменти – понякога се използвала обикновена пила, процедурата била с неприятни последствия.

Много жени губели възможност да ходят, страдали от болки в гърба, заразявали се с инфекции.

Днес съществуват закони, защитаващи правата на пациента – човек трябва да знае за предстоящите процедури. Ако лекарят реши на симфизиотомия без уведомяване на родилката, то подложи на наказателно преследване.

Днес болниците разполагат с цялото необходимо оборудване за извършване на екстремни и най-сложни операции по време на раждане.

2. Пчелно лекарство

От векове хората са лекували различни заболявания с продукти от пчеларството. Това са практикува и днес. Но съществува и по-кардинална терапия – процедура, предполагаща множествени и целенасочени ухапвания от пчели.

Нарича се апитерапия и се смята за доста болезнена и неприятна. Лекарят поднася насекомото с помощта на пинсета към кожата на пациента, за да ухапе последния. Понякога е необходимо да се изтърпят до 80 такива ухапвания дневно.

Но първо се правят пробни, за да се изключат алергични реакции.

Самостоятелното извършване на процедурата е опасно. Последователите на терапията твърдят, че методът не е опасен и ефективно лекува заболявания като:

Много хора потвърждават положителния ефект на пчелното лекарство. Но преди да се отиде при апитерапевт, е необходимо да се направи консултация с лекуващия лекар.

3.Пясъчна терапия

В редица райони на Северна Африка, и по-точно в Египет, се практикува пясъчна терапия. На болния се предлага напълно да потопи тялото или проблемния участък в истински пясък от пустинята.

Местните жители вярват, че нагряването в горещ пясък помага за излекуване на най-различни заболявания и травми. Например, така се лекуват кожни проблеми, болки в ставите и дори простуда.

Смята се, че колкото по-горещ е пясъкът, толкова по-добър ще бъде резултатът. Но тази процедура не се оправдава от официалната медицина, като се смята за безполезна и опасна.

Съвсем друг е въпросът, когато пясъчната терапия касае лечението на психоемоционалните разстройства, особено при децата. В тази област са проведени немалко изследвания, които доказват ефективността на метода не само в борбата с проблемите на психиката.

4.Замразяване против кожни заболявания

Ако у нас услуги по замразяване на хора със съживяването им впоследствие след 50 и дори след 100 години изглеждат фантастика, отвъд океана вече отдавна се сключват договори с т.нар. криогенни лаборатории.

Богати клиенти са готови да платят милиони, за да бъде замразено тялото им преди смъртта. Но официалната медицина се отнася скептично към тази практика.

Но съвременната медицина все пак използва криотерапията. Например, за лечение на някои кожни заболявания. За тази цел засегнатият участък се обработва с течен азот.