Хеморагичен гастрит – това е един от вариантите за възпалителен процес, локализиращ се в стените на стомаха. Това заболяване се характеризира с доста бързо прогресиране и тежко протичане.

Същността на тази патология се състои, че на фона на възпалителна реакция в стените на стомаха се появяват ерозивни дефекти, които са с различна дълбочина и водят до кръвотечения.

Важен момент е, че дефектът в тъканите засяга не само слоя на лигавицата, без разпространение на мускулната обвивка. Прогнозата при това състояние е съмнителна, тъй като може да рецидивира дори след проведена хирургична интервенция.

Рискови фактори, причини

Хеморагичният гастрит е една от най-тежките форми на възпаление на стените на стомаха. Според СЗО, през последните няколко години броя на случаите на тази патология е нараснала с 10 пъти.

Зависимост от пола или възрастта при това заболяване не се проследява.

Въпреки значителният пробив в медицината относно диагностиката и лечение на това заболяване, нивото на леталност все още остава достатъчно висока.

Основна причина за гибел са стомашните кръвотечения. Рецидивите след проведената операция се наблюдават при приблизително 30% от хората.

От морфологична гледна точка, при хеморагичен гастрит се откриват единични или множествени ерозии, засягаща само лигавицата. Обикновено в диаметъра тези дефекти не превишават 3 сантиметра.

Отличителен момент е, че след тяхното заздравяване не остават белези.

Съществува голямо количество фактори, които могат да доведат до развитие на този патологичен процес. Но съвременната медицина се разглежда като хеморагичен гастрит като полиетиологично заболяване.

Основна роля във възникването му е съвкупността от едновременно няколко неблагоприятни фактори.

Основна рискова група във формирането на тази патология са хора, които дълго приемат нестероидни противовъзпалителни средства, антибактериални препарати и кортикостероиди. Тези медикаменти увреждат лигавицата на стомаха.

В някои случаи възпалителни реакции е възможно да се предизвикат и от груби грешки в храненето. Обикновено причината е прекаляването с твърде пикантни ястия, системно пропускане на хранения и т.н.

Отделно следва да се посочи, че прекалено горещите ястия също увреждат лигавицата. Аналогичен ефект се наблюдава при отравяне с някакви химически вещества.

Доста често за увреждане на стомаха способстват различни представители на инфекциозната флора, особено хеликобактерна инфекция. Сред другите провокиращи фактори, повишаващи вероятността от развитие на това заболяване, е силен стрес и прекаляване с алкохола.

Симптоми при хеморагичен гастрит

Патологичният процес често се съпровожда с доста оскъдни симптоми. Болният се оплаква от периодично възникващ болков синдром, предимно обусловен от хранене.

Паралелно се наблюдава понижен апетит, киселини и лош привкус. Още едно характерно проявление е гаденето, често сменящо се с повръщане.

При повръщане се отделя несмляна храна. В някои случаи има проблеми с изхождането във вид на диария и запек.

Заболяването понякога манифестира с клинични признаци, сигнализиращи за коремно кръвотечение. Сред тях са симптоми като изразена слабост и световъртеж, а също и гадене.

Задължително присъства повръщане, при което повърнатите маси са тъмни на цвят.

Ако кръвотечението е обилно, се присъединява пребледняване на кожата, понижаване на артериалното налягане и ускоряване на пулса. Понякога е възможно да се стигне и до загуба на съзнание.

При хронично кръвотечение симптомите са с по-умерен характер.

Диагностика и лечение

Заболяването може да се заподозре въз основа на оплаквания и преглед. В изследванията се установяват признаци на анемия. Лечението се състои от назначаване на блокери Н2-хистаминовите рецептори, инхибитори на протонната помпа.