Средно жените навлизат менопауза след 45-50 години.

Поради намаляване на синтеза на хормона естроген, който се образува от яйчниците, рязко се променя менструалният цикъл, който постепенно прекратява.

През това в организма протичат много промени, които влияят неблагоприятно на женското здраве.

Възможно е развитие на такива заболявания като остеопороза, затлъстяване, депресия, деменция и проблеми със сърцето.

Понякога климаксът настъпва и преди 40 години, което създава голям дискомфорт и влошава здравословното състояние на жената.

Да изброим причините, които могат да способстват за това:

1. Автоимунни заболявания

Доста често виновници за ранна менопауза са заболявания, свързани с нарушения на имунната система, когато започва да атакува здравите клетки вместо да се бори с бактерии и вируси.

Те могат да ускорят настъпването и да обострят климакса.

Британски изследователи през 2016 г. заключават, че проблемите с щитовидната жлеза са най-разпространените причини за развитие на ранна менопауза.

2. Генетика

Наследственият фактор също заема водещи позиции сред причините за настъпване на преждевременен климакс.

Например, ако при много близка роднина - майка, баба, на жената менопаузата е настъпила рано, то съществува голяма вероятност историята да се повтори.

Ако тези подозрения съществуват, то най-добре е да се направи консултация с лекар за възможностите за предотвратяване на ранен климакс и за подбор на профилактични мерки.

Специалистите по генетика стигнаха до извода, че за развитието на ранна менопауза отговаря не един, а цяла група гени, всеки от които може да мутира.

Това влошава яйчниковата функция.

Преждевременен климакс често се наблюдава при жени с различни наследствени заболявания – лактозна недостатъчност, непълноценна Х-хромозома, блефарофимоза.

3. Продължителен стрес

При жените, които страдат от хроничен стрес или са в състояние на повишена тревожност, климаксът може да започне преждевременно.

Макар и стресът да не може пряко да въздейства на яйчниковата функция, може да наруши менструалния цикъл.

Освен това постоянно стресово въздействие често предизвиква затлъстяване, диабет, безсъние.

А това се отразява неблагоприятно на много органи, включително и на яйчниците.

Важно е да не се поддаваме на стреса и да избираме оптимални методи за борба с него.

4. Премахване на яйчниците

Операцията по премахване на яйчниците на практика винаги влече след себе си ранен климакс.

Без тези органи тялото не е в състояние да синтезира естроген, който контролира менструалните цикли.

Овариектомия може да се наложи, заради тежка ендометриоза, заплахи за развитие на ракова киста или заради възпалителни заболявания на тазовите органи.

В зависимост от здравословните проблеми може да се наложи отстраняване на единия или и на двата яйчника.

Но дори в първия случай общият обем на естрогени и прогестерони значително се понижава.

5. Климакс след химиотерапия

Ако жената е преминала през химио- или лъчетерапия за унищожаване на раковите клетки, съществува голяма вероятност от преждевременна менопауза.

Химиотерапия и радиация могат да увредят яйчниците или да преустановят синтеза на естрогени, което предизвиква и ранен климакс.

Още в началото на новия 21 век онколозите определят като основен страничен ефект на химиотерапията, яйчникова недостатъчност и безплодие.

Дори при възобновяване на редовните менструации след химиотерапия повечето жени са с по-висок риск от развитие на ранна менопауза, вследствие на увреждане на яйчниците.

Причината е, че препаратите, които се използват за химиотерапия са силно токсични, а яйчниците са особено чувствителни към такива въздействия.