Обичате запържено пилешко, препечена риба, горещи супи или току що изпечен хляб? Защо пък да не?
Всяко ястие може да бъде полезно, ако бъде приготвено правилно.
Какви грешки правят, дори опитните кулинари?
Тайните на полезната домашна храна ще споделим в настоящата статия.
Различните начини на приготвяне на храна влияят по различен начин на организма.
И проблемът, дори не е в това, че запичането прави храната по-мазна, а приготвянето на пара по-диетична.
Не! Кулинарната обработка на храните може да повиши гликемичния индекс, да унищожи бактериите или да направи храната още по-опасна.
Какви грешки трябва да се избягват, за да бъдем сигурни в качеството на приготвяното ястие?
Грешка №1 – оставяне на продукти на масата
Връщате се от магазина, разтоварвате покупките на масите и някой ви звъни?
Ако между покупката на продуктите и слагането им в хладилник е изминал повече от час, рискувате да си докарате нарушено храносмилане или отравяне.
Рисковете многократно се увеличават при горещо време, за тази година обаче горещите летни дни останаха зад гърба ни.
Никога не оставяйте храна извън хладилник повече от час два, а ако при горещо време максимум един.
Грешка №2 – неправилно сервиране и съхранение на продукти
Температурата в хладилника трябва да е не повече от 5 градуса.
Ако приготвяте храна, която бързо се разваля и знаете, че ще ви остане, замразете я.
Преди да поканите членовете на семейството на масата, подгрейте храната до температура от 74 градуса или изчакайте, докато ястието заври.
Така ще предотвратите много здравословни проблеми.
Грешка №3 – позволявате си волности в кухнята
Отнасяйте се към кухнята като към операционна – призовават лекари.
Преди да сложите продуктите на масата или на дъската за рязане, ги измийте добре.
Особено важно е спазването на санитарни правила преди и след обработката на месо.
В идеалния случай за суровото месо трябва да имате отделна дъска за рязане и нож. Категорично не трябва да слагате пресни плодове и зеленчуци на повърхност, на която до преди това е стояло месо.
Ако е имало паразити по него, това може да ви докара чревни инфекции.
Причината е, че плодовете и зеленчуците най-често се ядат без кулинарна обработка, свежи.
Грешка №4 – не миете продуктите преди използване
Колкото и чисти да ви изглеждат продуктите в опаковката, задължително трябва да ги измиете преди използване.
Това правило се отнася абсолютно за всичко – зърнени, сурови зеленчуци, ядки, месо и риба.
Единствено изключение са макароните и бързите закуски.
Повечето хранителни отравяния по света се дължат на пренебрегването на водните процедури или миенето на продуктите.
Грешка №5 – игнориране на хранителния термометър
За всеки вид храна има идеална температура на приготвяне.
Тя изпълнява 2 важни функции – прави продукта вкусен и сочен, а не сух и препечен, и най-важното безопасен.
Ако кулинарната обработка е била недостатъчна, в продуктите е възможно да останат патогенни микроорганизми.
И вместо вкусна вечеря ще получите истинска отрова.
Затова преди да сервирате любимото ястие измерете неговата температура, готвачите я наричат температура на готов продукт.
Минималната температура на приготвеното говеждо с кръв е 52 градуса, средно изпичане – 60-65 градуса и пълно изпичане – 70 градуса.
За свинското – средно изпичане – 60-65 градуса, пълно – 70 градуса.
Температурата на пилешкото или на пуешкото, изпечени цели е 72-75 градуса, филето – 68-70 градуса, бутчета и крила – 75 градуса.