Гъбите се използват за ядене от незапомнени времена, когато хората са оцелявали с лов и събирателство.
На науката са известни десетки хиляди видове гъби както такива, които стават за ядене, така и негодни за човешка консумация.
Употребяват се в маринован, варен, сушен и пържен вид, активно се добавят при приготвяне на най-различни ястия, а се използват и при лечение на различни заболявания.
Кои от гъбите, които стават за ядене, се отличават с лекарствените свойства?
1. Бяла гъба – царицата на гъбите, подходяща за хранене
По своите вкусови и хранителни качества се смята за една от най-добрите гъби, високо оценявани в различни държави.
Най-големите любители на манатарките са италианците, които са готови да отидат чак до Финландия, за да си ги набавят.
Често това е единствената възможност да опитат любимата си гъба, тъй като в Италия събирането на гъби е ограничено и се контролира от специална горска полиция.
Манатарките са много полезни и са отличен източник на най-различни витамини и минерални соли.
Но са толкова харесвани именно, заради хранителната стойност, която превъзхожда, дори и местния бульон.
Що се отнася до лечебните свойства, то в манатарките са открити вещества с тонизиращи противотуморни свойства.
А в миналото добиван от тях екстракт се е използвал за лечение на измръзване.
2. Дервишка гъба или обикновен фалус – полезна за усилване на потентността
Тази гъба, която на вид напомня на мъжки полов орган, е разновидност на смръчкула.
Но не само външното сходство с полов член е послужило като основа за използване на тези гъби в лечението на еректилна дисфункция.
От многобройни изследвания се установява, че в дервишката гъба се съдържат фитостероиди, които по своето действие могат да се сравнят с действието на мъжките полови хормони естрогени.
Съдържащото се във вътрешната горна част на гъбата желе се нарича земно масло и се използва като лекарство при лечение на подагра, ревматизъм и някои заболявания на стомаха.
3. Чага – популярно природно лекарство
Дори хората, които не познават гъбите, вероятно са чували за брезовата гъба, наричана чага.
И макар растящите из естествените брезови гори у нас чага да не са подходящи за ядене, много хора ги варят и пият като чай.
Днес екстрактът от тази гъба влиза в състава както на традиционните лекарства, така и на биологично активните добавки.
Способен е да отстранява симптомите на гастрит и на язвена болест на стомаха, подобрява състоянието при лъчева терапия и онкологични заболявания.
Намалява болките, но не влияе на растежа на злокачествените тумори.
Екстрактът от тази гъба може да се срещне в състава на най-различни козметични средства.
4. Пачи крак – най-добрата храна при паразити
Пачи крак получават своето название, заради характерния рижав цвят, са любима гъба на много хора.
Полезни са както мариновани, така и пържени.
Ценят се, заради полизахаридите, един от които притежава способност да създава в стомашно-чревния тракт среда, която влияе неблагоприятно на паразитите.
5. Шийтаке
Японската горска гъба е широко разпространена в страните от Югоизточна Азия.
За нейните целебни свойства споменава още лекарят У Цзюей, който живял по време на династията Мин.
Той я препоръчва при заболявания на горните дихателни пътища, нарушения на кръвообращението, заболявания на черния дроб, слабост и умора.
Днес е доказано, че мицелът на японската гъба значително намалява неблагоприятното действие на химиотерапията върху организма.