С идването на летния сезон изобилието от плодове по пазарите с всеки изминал ден се увеличава.

Всички те са много полезни за организма и точно сега е момента да се натрупаме достатъчно витамини и минерали за предстоящия зимен сезон, а също и да не излекуваме някои стари болежки.

Някои от тях са с диуретичен ефект, а това означава, че могат да се използват за профилактика и като част от комплексното лечение на хипертония, отоци, бъбречнокаменна болест и други заболявания.

Летните плодове са изцяло натурални, с приятен вкус и действат по-меко от традиционните лекарствени средства.

1. Динята – плод без аналог

Това не е плод, а по-скоро вид тиква.

Динята на 90% се състои от вода и е със съвсем незначителна енергийна стойност – едва 38 калории на 100 грама.

Невероятно богата е на пектини, аминокиселини, фибри, витамин Д,С, РР, А, Е, група В.

А в семената се съдържат и мастни киселини.

Динята е препоръчителна при най-разнообразни форми на отоци, провокирани от сърдечни заболявания, а също и от бъбречнокаменна болест.

При камъни от уратен и оксалатен произход веществата в динята ги превръщат в разтворимо състояние и с урината напускат пределите на организма.

На деня могат да се изяждат до 2-2.5 килограма диня.

2. Пъпеш – родственик на краставицата с множество полезни свойства

Ароматен, сладък, съдържа желязо, пектини, минерални соли, витамин А, С и от група В.

Пъпешът стимулира кръвотворния процес и чревната функция, подобрява процеса на храносмилане, потиска жизнената дейност на паразитите и др.

В нетрадиционната медицина има немалко рецепти за приготвяне на отвари от пъпешови семена в млякото при задържане на урина и на бъбречнокаменна болест.

Плодовете на семейство Тиквови са показни за нормализация на киселинно-алкалния баланс в организма.

Най-важното, което трябва да знаят любителите на пъпеша:

• Не се яде на гладно;
• Не се съчетава с млечнокисели храни;

В противен случай чревното разстройство е гарантирано.

Аналогично е последствието при съчетаване със спиртни напитки.

3. Шипка

Количеството витамин С в шипките превишава с 5-10 пъти това в черната боровинка и с 40 пъти в лимоните.

Отварите и настоите на основата на шипки са показни при заболявания на черния дроб и отделителните органи.

През лятото са подходящи за утоляване на жаждата и за бременни, тъй като отстраняват отоците и положително влияят на метаболитните процеси.

4. Блатна червена боровинка

В отдавна отминали времена са търсели тази боровинка в заблатени райони и в непроходими гори.

Днес вече няма такава необходимост.

Червена боровинка можем да си купим от всеки магазин.

Съдържа захари, карбонови киселини, витамини, катехини, левкоантоциани, фенолни съединения.

Блатната червена боровинка стимулира апетита и подобрява храносмилателната функция.

Благодарение на диуретичните и бактерицидните си свойства червените плодове са препоръчителни при възпаление на пикочния мехур и при пиелонефрит.

Промиването на бъбреците с компоти, чайове на основата на тези плодове спомага за бързото унищожаване на бактериалната инфекция.

Освен това съдържащите се в плодовете лечебни съставки препятстват прикрепването на бактериите към стените на пикочния мехур.

5. Горска червена боровинка

За разлика от блатната боровинка, която е кисело-горчива, горската е със сладко-кисел вкус и затова е по-предпочитана.

Отварата от плодовете и пресни или изсушени листа оказва диуретичен и антибактериален ефект, като ускорява оздравяването при цистит и бъбречнокаменна болест.

Лятно време компотите на основата на горска червена боровинка спомагат за утоляване на жаждата и същевременно стимулират отделянето на излишната вода от организма.