С идването на летния сезон изобилието от плодове по пазарите с всеки изминал ден се увеличава.
Всички те са много полезни за организма и точно сега е момента да се натрупаме достатъчно витамини и минерали за предстоящия зимен сезон, а също и да не излекуваме някои стари болежки.
Някои от тях са с диуретичен ефект, а това означава, че могат да се използват за профилактика и като част от комплексното лечение на хипертония, отоци, бъбречнокаменна болест и други заболявания.
Летните плодове са изцяло натурални, с приятен вкус и действат по-меко от традиционните лекарствени средства.
1. Динята – плод без аналог
Това не е плод, а по-скоро вид тиква.
Динята на 90% се състои от вода и е със съвсем незначителна енергийна стойност – едва 38 калории на 100 грама.
Невероятно богата е на пектини, аминокиселини, фибри, витамин Д,С, РР, А, Е, група В.
А в семената се съдържат и мастни киселини.
Динята е препоръчителна при най-разнообразни форми на отоци, провокирани от сърдечни заболявания, а също и от бъбречнокаменна болест.
При камъни от уратен и оксалатен произход веществата в динята ги превръщат в разтворимо състояние и с урината напускат пределите на организма.
На деня могат да се изяждат до 2-2.5 килограма диня.
2. Пъпеш – родственик на краставицата с множество полезни свойства
Ароматен, сладък, съдържа желязо, пектини, минерални соли, витамин А, С и от група В.
Пъпешът стимулира кръвотворния процес и чревната функция, подобрява процеса на храносмилане, потиска жизнената дейност на паразитите и др.
В нетрадиционната медицина има немалко рецепти за приготвяне на отвари от пъпешови семена в млякото при задържане на урина и на бъбречнокаменна болест.
Плодовете на семейство Тиквови са показни за нормализация на киселинно-алкалния баланс в организма.
Най-важното, което трябва да знаят любителите на пъпеша:
• Не се яде на гладно;
• Не се съчетава с млечнокисели храни;
В противен случай чревното разстройство е гарантирано.
Аналогично е последствието при съчетаване със спиртни напитки.
3. Шипка
Количеството витамин С в шипките превишава с 5-10 пъти това в черната боровинка и с 40 пъти в лимоните.
Отварите и настоите на основата на шипки са показни при заболявания на черния дроб и отделителните органи.
През лятото са подходящи за утоляване на жаждата и за бременни, тъй като отстраняват отоците и положително влияят на метаболитните процеси.
4. Блатна червена боровинка
В отдавна отминали времена са търсели тази боровинка в заблатени райони и в непроходими гори.
Днес вече няма такава необходимост.
Червена боровинка можем да си купим от всеки магазин.
Съдържа захари, карбонови киселини, витамини, катехини, левкоантоциани, фенолни съединения.
Блатната червена боровинка стимулира апетита и подобрява храносмилателната функция.
Благодарение на диуретичните и бактерицидните си свойства червените плодове са препоръчителни при възпаление на пикочния мехур и при пиелонефрит.
Промиването на бъбреците с компоти, чайове на основата на тези плодове спомага за бързото унищожаване на бактериалната инфекция.
Освен това съдържащите се в плодовете лечебни съставки препятстват прикрепването на бактериите към стените на пикочния мехур.
5. Горска червена боровинка
За разлика от блатната боровинка, която е кисело-горчива, горската е със сладко-кисел вкус и затова е по-предпочитана.
Отварата от плодовете и пресни или изсушени листа оказва диуретичен и антибактериален ефект, като ускорява оздравяването при цистит и бъбречнокаменна болест.
Лятно време компотите на основата на горска червена боровинка спомагат за утоляване на жаждата и същевременно стимулират отделянето на излишната вода от организма.