Какво е това фригидност, нормални ли е мастурбацията, каква вреда може да нанесе порнографията, къде е границата между сексуалната норма и извращение… Подобни въпроси винаги се обсъждат активно по форумите, но какво мислят специалистите за това?

Лекар-сексолог е специалист, който се занимава с това, което се отнася за сексуалния живот както от медицинска, така и психологическа гледна точка.
От Lechenie.bg поговорихме с известен български психолог и му зададохме най-пикантните въпроси.

1. Фригидност – болест или индивидуална особеност?

Много са чували за диагнозата фригидност. Къде преминава границата между нормата и нарушението? Кога това е особеност на темперамента и за конкретния човек сексът не представлява особен интерес – сега има цяло движение от асексуални хора, а кога е състояние и може и е необходимо да се лекува?

Всеки човек е надарен със сексуалност от момента на раждането си. Това е обусловено от естествената потребност на човешкия род към възпроизводство. Но например желанието може да се понижи, поради някои тежки заболявания.

В тези случаи самата природа активира биологичните механизми, възпрепятстващи „неперспективните“ от гледна точка на индивидите хора да се размножават.
Важно е навреме да се различи нормата от патологията, като това е задача на лекаря-сексолог. Индивидуално подбраната терапия може да коригира състоянието.

В някои случаи е необходимо терапевтично въздействие върху хормоналния фон, за което ще спомогне курсът по физиотерапия или психотерапия.

Освен това съществува и слаба полова конституция. С други думи такъв е сексуалния темперамент на съответния човек. Потребностите му са скромни и дори са близки до нула. Това също може да бъде вариант на нормата.

2. Липса на оргазъм – повод да се потърси лекарска помощ

Какво е това оргазъм от физиологична гледна точка? Необходим ли е той за нормалното функциониране на организма? Липсата на оргазъм нарушение ли е или индивидуална особеност как гледат на това сексолозите.

Ако става дума за честа липса на оргазъм, то това разбира се е патологично състояние, изискващо лечение или корекция. Терапията е патогенетична, тоест е насочена към причината.

Но ако е еднократно явление, няма причини за безпокойство. Оргазмът в превод от гръцки означава „изгаряне от страст“. В процеса на интимна близост протича натрупване на нервни импулси от периферията.

Необходимо условие е предварителната психоемоционална подготовка. В момента на преодоляването на индивидуалния праг се осъществява нервен разряд, съпровождащ се със серия мускулни спазми с интервали от 0.8 секунди.

3. Зависимост от порното

Какво е мнението на специалистите за пристрастяването към порнографията? Пречи ли на отношенията или по-скоро помага?

Зависимостта от филмите за възрастни създава комплекс и с течение на времето понижава сексуалното желание. Особено е вредна тя за подрастващите. Сексолозите посочват, че 30-годишни техни пациенти, заради гледането на порнография имат мозъци на пенсионери.

4. Сексуални извращения – норма или патология

Различава ли се позицията на специалистите, когато ненормалните за обикновените хора интимни са желани от двамата партньори или съответно не са?
Има норма, която може да бъде или партньорска или индивидуална.

Тоест в една двойка садист и мазохист, бидейки ненормални по отделно, образуват хармоничен съюз, а в друга, бидейки нормални, поради липсата на хармония нямат полов живот. И те са нормални по отделно, но двойката е болна.

5. Можем ли да станем по-сексуални?

Сексолозите разграничават сексуалността, която е вътрешна и сексуалната привлекателност, позната ни като сексапил. Идеалният вариант е човек да притежава и двете, които да се допълват една друга.