Според експерти в областта на диетологията, някои храни са особено опасни за стройната фигура, тъй като ускоряват натрупването на мастна тъкан в областите на тялото, които са особено предразположени.

Според статистиката през последната година броят на хората, страдащи от затлъстяване, са нараснали до 600 милиона – 13%. А общия брой на хората на планетата, имащи наднормено тегло, са около 1.9 млрд. души.

Забележително е, че в огромния брой случай затлъстяването се развива независимо от наследствената предразположеност към пълнота. Това означава, че наднорменото тегло възниква, поради нарушаване на баланса на приема и разхода на енергия, тоест заради баналното преяждане.

Въпреки това диетолозите посочват, че съществуват 5 хранителни продукта, които предизвикват особено бърза поява на излишни килограми. Именно от тях експертите препоръчват да се откажете на първо време.

1. Захар

Диетолозите наричат захарта сладка отрова, тъй като не само води до напълняване, но също се явява основна причина за развитие на кариес и диабет. Безусловно, най-голямо количество захар се съдържа в захарните изделия – бонбони, млечен шоколад, сладолед.

Но не следва да се забравя, че захарта в огромни количества присъства и в състава на пакетираните сокове и в газираните напитки – по калоричност тези продукти могат да заменят пълноценният обяд.

Диетолозите настоятелно препоръчват настоятелно да се откажем от употребата на захар, особено скрит, а всички захарни изделия е добре да се заменят с пресни плодове и сушени такива.

2. Пшенично брашно

Диетолозите на първо място настояват да се прекрати употребата на макарони, тъй като в тях има твърде много калории и съответно гликемичният им индекс е твърде висок, което е изключително опасно за хората с диабет.

Ако ви се струва невъзможно да се откажете от любимата си паста, то тогава е най-добре да избирате макарони от твърда пшеница, като ги оставяте леко несварени. Следователно трябва да ги варите по-малко от предвидените 7-9 минути.

Макарони от твърда пшеница се продават във всички магазини за хранителни стоки от нас и са малко по-скъпи от обикновените. Ако последните са 50-60 стотинки, то тези от твърда пшеница са 1.20-1.50 лева.

Също така е добре да ограничите хляба и хлебните изделия – рула, франзели,сладкиши, като това не се отнася за ръжените и тези от пълнозърнесто брашно.

3. Мазнини от животински произход

Болшинството такива мазнини са „скрити“ в млякото и млечнокиселите храни, бисквитите, пържените картофи, чипсовете, месото и рибата. Различните сосове също са източник на животински мазнини като майонезата и другите мазни подправки за ястията.

Месо и риба могат да се употребяват, без да се притеснявате за фигурата си, ако са приготвени на фурна, на пара или са сварени.

4. Колбаси

Диетолозите твърдят, че колбасите трябва да спрат да се консумират не само от отслабващите, но и всички хора. Днес саламите изобилстват от мазнини, генномодифицирана соя и натриев глутамат, който възбужда апетита.

Все пак колбасите са деликатесна храна и могат да се консумират, но в ограничени количества, като например няколко парченца салам дневно не биха ви навредили по никакъв начин.

5. Алкохол

Известно е, че спиртните напитки са висококалорични, но техните калории са празни. Така 100 грама водка или коняк съдържат 250-300 килокалории, колкото и в 100 грама палачинки. 1 бутилка бира осигурява 500 килокалории, което я превръща във враг на фигурата.