Причините за парене и сърбеж във влагалището могат да бъдат множество – от алергични реакции до заболявания, предаващи се по полов път. Какви са най-честите причини за този симптом?

1. Дисбактериоза на влагалището

Това състояние е свързано с растеж на условно-патогенната микрофлора на влагалището, което е възможно при понижаване на общия или на местния имунитет. Същевременно бактериите, съставляващи нормалната микрофлора не са в състояние да противостоят на патогенните микроорганизми.

Често вагиналната дисбактериоза – вагиноза, възниква при менструация и след прием на антибиотици.

Какво да се прави?

При това заболяване лекарят обикновено назначава местни антисептични и противовъзпалителни препарати, а също и лекарства, нормализиращи микрофлората на влагалището.

Важно!

Влагалището на небременна здрава жена може да се обитава от повече от 40 вида бактерии. За най-полезни се смятат тези, чиято функция е потискането на растежа и размножаването на патогенните микроби.

Качеството на защита, което осигуряват лактобацилите, превъзхожда с няколко пъти потенциала на антибиотиците. Затова значението на нормалната влагалищна флора е трудно да се надцени, тази микробиологична система осигурява надеждна защита на репродуктивните органи на жената.

Нормалната микрофлора на влагалището се намира в постоянно равновесие. И така не допуска изменение на съотношението на бактериите, живеещи във влагалището и появата на инфекции отвън.

Цялата система на нормалната микрофлора на влагалището поддържа местния имунитет. На естествените обитатели на влагалището той не оказва никакво въздействие и е агресивен само към чуждите тела.

Именно местната имунна система способства за възстановяването на баланса на нормалната микрофлора при нейните незначителни нарушения.

2. Заболявания, предаващи се по полов път

Това могат да бъдат различни инфекции – хламидиоза, гонорея, трихомониаза, папилома вирус, херпес и други. Всички гореизброени заболявания предизвикват силно парене във влагалището и сърбеж.

Какво може да се предприеме?

На болния се назначава курс на лечение в зависимост от конкретния причинител. Обикновено терапията се състои в прием на антибиотици.

3. Алергични реакции

Паренето във влагалището може да е обусловено от алергични реакции към средствата за интимна хигиена или към тези за предпазване от бременност като латекса на презервативите.

Какво може да направи?

В периода на парене във влагалището е необходимо пълно преустановяване употребата на гореспоменатите средства, а също и на цветна тоалетна хартия , тъй като често способства за развитието на алергична реакция. Важно е да се открие виновника за алергията и пълно да се прекрати излагането на него.

Важно!

Постоянна сухота във влагалището възниква при недостиг на естрогени. Необходимо е изследване и лечение, след което обикновено симптомите изчезват.

 

4. Изменение на хормоналния фон

Най-често се наблюдава при бременност, пубертет, менопауза и силен стрес и може да стане причина за прекомерна раздразнителност на лигавицата на влагалището.

Какво да се прави?

В такива случаи лекарят е длъжен да назначи препарати, регулиращи процесите на синтез на женските полови хормони.

5. Възпалителни процеси в органите на пикочно-половата система

Паренето и сърбежът във влагалището могат да възникнат при най-различни възпалителни заболявания на пикочно-половата система, сред които са: цистит, аднексит, метрит, ендометрит, цервицит и други.

Какво е необходимо да се направи?

В такъв случай се налага комплексно изследване и точно установяване на причините. Обикновено такива заболявания са свързани с инфекциозен процес. Необходимо е откриването на патогенния причинител и назначаването на съответния антибиотик.