Мечтата за пътешествия живее във всеки от нас, но не всички се решаваме да напуснем пределите на своя роден град, а още повече страната. Учените доказват, че странстването по света влияе благоприятно на здравето ни – както на физическото, така и на психическото.

По време на пътувания човек се запознава с нови хора, попълва своите знания, развива личностни качества и просто си почива.

Какво още получаваме от пътешествията

1.Повдигнато настроението още при подготовка и планиране

Още сме у дома, а сякаш вече летим и предусещаме предстоящото пътуване. Настроението се повишава рязко още в етапа на планиране и събиране на багажа.

Бъдещият турист получава удоволствие от приятните неразбории, покупка на продукти, които са необходими за пътуването.

Без значение какъв отдих се планира – активен или с повече свободно време, във всеки случай е необходима определена подготовка, а това само по себе си носи радост.

Това се потвърждава от британски учени, а техните американски колеги доказват, че пътешестващите с 20% по-рядко страдат от депресии в сравнение с тези, които изобщо не излизат извън града.

2.Активен отдих - подобряване на мозъчната функция

Пътешествията благотворно влияят на мозъчната функция, спомагат за укрепване на връзките между невроните и така се повишава интелектът. Отпускът в буквален смисъл разтърсва мозъка.

По време на пътуването човек среща нови хора, адаптира се към непознати ситуации, получава впечатления и ги споделя с тези, които са около него.

Новите знания, разсъждения и размишления повишават когнитивната гъвкавост на сивото вещество, активизират остротата и яснотата на мисленето.

Пътуванията и развиват творческите способности, разширяват културното съзнание и благотворно влияят на личностното израстване.

Неслучайно известни писатели като Ърнест Хемингуей, Марк Твен и Габриел Гарсия Маркес често са се местели от едно място на друго в търсене на вдъхновение и нови впечатления.

Според учените от Университета Питсбърг в САЩ, умственото натоварване, което получава човек при пътувания, е като профилактика на болестта на Алцхаймер и старческо слабоумие.

Неслучайно училите в чужбина са по-висока емоционална стабилност и откритост.

3.Далечните пътувания подобряват здравето на сърцето и на съдовете

Не е важно дали отдихът се съпровожда с физическо натоварване или преминава в тиха и приятна обстановка, това във всеки случай влияе благотворно на сърдечно-съдовата система. Тайната е – у дома човек не може напълно да се откъсне от битовите проблеми, да избягва контакти с колеги и роднини, да остави решението на проблемите за по-нататък.

Отпускът – това е възможност да се избяга от задълженията, напълно да се смени обстановката и благодарение на това рязко се понижава нивото на тревожност. Ефектът се запазва няколко седмици след връщането.

Пътешествието само по себе си е отличен начин за борба със стреса, който е главен виновник за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

4.Пътуванията укрепват имунитета

Човешкият организъм се нуждае от контакти с микроби и бактерии, а стерилните условия са пагубни за имунитета. В естествени домашни условия организмът вече е успял „да се запознае” с обитаващите в околното пространство микроорганизми.

Новата, непроучена среда го кара да се мобилизира и да се подготви за отразяване на възможната атака.

Необходимо е образуването на нови антитела, а това спомага за стимулиране на имунитета и на устойчивостта на организма към заболявания.

Не е желателно обаче да се пренебрегват защитните средства за хигиена и да се надяваме само на имунитета.

За да не се разболеем внезапно е необходимо спазване на хигиенни правила, особено по време на път. А когато се планира пътуване в топлите страни, ваксините са задължителни.

5.Отдихът като начин за оздравяване и лечение

Активният, както и по-спокойният отдих притежават целебна сила, притежават огромна сила за организма. Някои специално избират дестинации и места, където могат да се лекуват и да разрешат редица здравословни проблеми.

Морските курорти са задължителна дестинация за всяко българско семейство, тъй като съчетават целебната сила на морската вода, поморийската лечебна кал, водорасли и морският климат.

Всички тези фактори в цялост помагат за предотвратяване развитието на множество заболявания и за подобряване на прогнозите на вече съществуващите.