Мъжете не се отнасят толкова внимателно към своето здраве, както го правят жените. Но образуването на оток на тестисите, наред с други тревожни признаци може да разтревожи не на шега.

Повечето от признаците на рак на тестисите не са свързани с болка, а мъжете не обичат да мислят за толкова деликатни патологии, които могат да поставят под заплаха тяхното мъжко достойнство.

Има 5 признака на рак на тестисите, на които мъжете задължително трябва да обърнат внимание, особено ако това е продължителна кашлица, резки колебания на теглото или болка в гърба.

При поява на подобни признаци е необходима незабавна консултация с уролог.

Неочаквана диагноза – тумор

Първото, което забелязват мъжете, това са различните размери на тестисите. Невинаги това е оток на засегнатия орган, често раковият тумор води до намаляване размера на тестиса.

В ранния период на онкологичния процес е възможно пълно излекуване, но в напредналите стадии прогнозата е много по-лоша. Затова мъжете трябва да следят за своето репродуктивно здраве и да обръщат внимание на някои тревожни симптоми.

Изменение на размера на тестисите – оток или атрофия

Ракът на тестиса първоначално се развива от органите като малък, твърд и неравномерен участък. Повърхността на тумора е гладка. С растежа си туморът деформира тестиса, в резултат на което се развива оток на скротума.

Но не само оток, но и намаляване на размера на тестиса може да бъде признак на рак. Този признак не е толкова широко разпространен, но и напълно вероятен.

Нарастване, болезненост на млечната жлеза

Специалистите казват, че растежа на тъкани в областта на гърдите, може да бъде признак на рак на тестиса.

При всички мъже има зачатъци на млечна жлеза, които почти напълно не се определят, защото нивото на тестостерона е много по-високо, отколкото на естрогена.

Ако гърдите при мъжете се увеличават, а областта около зърната става по-тъмна, това може да е признак на растеж на тъканта на гърдите. Мъжете забелязват нарастване на гърдите и болка при докосване.

Частта от гърдата, която включва зърно и ареол, вече не е плоска, а е приповдигната и е издадена напред. Докосването към гърдите или триенето на дрехите може да предизвика болка и дискомфорт.

Тежест в скротума и болка

В някои случаи около засегнатия тестис се трупа голямо количество течност, формира се силен оток. Натрупването на течност предизвиква прогресиращо увеличаване на скротума, което на свой  ред води до усещане за тежест в тази област.

Обикновено това не е остро или режеща болка, а тъпа или тежест. Внезапната силна болка в тестиса или в тестисите рядко е свързана с рака.

Възможно е да е предизвикана от редица състояния, сред които и диабетна невропатия, камъни в бъбреците или инфекция на пикочните пътища.

Болка в гърба и кръста

Появата на болка в гърба, която не е свързана с физически упражнения и не намалява при използване на противовъзпалителни препарати, може да е признак на рак на тестисите.

Ракови клетки могат да се отлагат в лимфните възли около бъбреците, което води до увеличаване на последните и притискане на нерви, които се отделят от гръбначния стълб.

Така се предизвиква болка в гърба и в краката. Освен това болката в гърба може да е с отразен характер, възниквайки поради раздразнение на органите в слабините.