Продължителното, постоянно излагане на стрес води до дефицит на жизненоважни витамини и минерали, и организмът започва да подава сигнали за помощ.

По време на стрес всички системи работят на крайните предели на възможностите си. А ако това състояние се запази дълго време, организмът започва да губи вещества, без които неговото нормално функциониране е невъзможно.

Важно е да познаваме признаците на дефицит на витамини и минерали, и навреме да го попълваме с правилно хранене.

1. Напукани ъгълчета на устните

Това е сигнал, че организмът страда от недостиг на витамини от група В, и по-точно на В6.

Витамините от група В са необходими за нормална функция на имунната система, а също за синтез на енергия, постъпваща от хранителните продукти. Затова и в период на стрес, изискващ много енергия, тези вещества са в преразход.

Витамин В6 има особена функция, тъй като участва в синтеза на невромедиаторите серотонин и допамин, регулиращи настроението и мотивацията.

А също и участва в синтеза на хормона мелатонин, регулиращ съня. Затова и при продължителен стрес всички тези процеси са нарушени.

При поява на напукани устни е необходимо да се ядат повече моркови, яйца, пилешко месо, червено месо, грах, спанак, слънчогледово семе, орехи, авокадо, банани, бобови, броколи, картофи, пълнозърнести храни.

2. Скърцане със зъби през нощта, или бруксизъм

В този случай става въпрос за дефицит на витамин В5, който участва в процеса на образуване на хормони на надбъбречните жлези, холестерол, имунни антитела.

За попълване на дефицита на този витамин трябва да наблегнем на говеждото, бобови, ядки, гъби, морски риби, хляб от пълнозърнесто ръжено брашно.

3. Бели петна по ноктите

Това е признак на недостиг на цинк. Този минерал е много важен за синтеза на ензими, за нормална функция на имунитета и за синтез на хормони – полови и инсулин.

В растителната храна цинкът е във форма с ниска биодостъпност, в сравнение с животинските храни. Затова и вегетарианците трябва да го приемат под формата на добавки.

Всичко останало при поява на бели точки на ноктите трябва да ядем по-големи риби, месо, морски дарове, сирена, тиквени и слънчогледови семки, кедрови ядки и ръжен хляб.

4. Кървящи венци

В този случай става въпрос за дефицит на витамин С.

Този антиоксидант участва в повечето метаболитни процеси.

Катализатор е на синтеза на антистресови хормони, интерферон и жизнено необходим за образуване на колаген, който е основа на всички тъкани на организма.

Ако при миене на зъби вашите венци кървят, може би страдате от умерен недостиг на този жизненоважен витамин, който се разходва бързо при продължителен стрес.

Сред другите признаци на дефицит на витамин С – предразположение към инфекции и дълго възстановяване след разболяване. За попълване на недостига трябва да похапваме повече пресни плодове, цитрусови, зелени зеленчуци.

5. Пъпки по бедрата и раменете

Това е признак за дефицит на витамин Е. При недостиг на този важен витамин се развива фоликулярна кератоза – в тъканите на кожата се натрупва белтъкът кератин, което води до поява на твърди пъпки на кожата.

Източник на витамин Е са студенопресовани растителни масла, зелени листни зеленчуци.

При стрес трябва да обръщаме повече внимание на храненето, макар и при някои нервното напрежение да усилва апетита, а при други – точно обратното.