Красивият силует и добрата стойка не са претенции само за дамите. Най-вероятно всеки, минавайки покрай по-големите витрини на магазините „хвърля“ по един поглед, за да провери отражението.

А, ако изправяте гърба си след като сте се погледнали, значи обичайното положение на тялото ви има нужда от цялостна корекция. Прегърбената стойка не е само следствие от напредналата възраст, а и от дългите часове стоене пред бюро или работата в градината.

Време е заедно да поработим над проблема, следвайки следните съвети:

1.Инвестирайте в нов офис стол

Дори да се опитвате, е трудно да поддържате гърба си изправен постоянно, особено, когато сте концентрирани работа. За тази цел, специалисти са направили клинични проучвания, чрез които са установили, че ергономичните коленичещи столове успяват успешно да поддържат гърба и шията изправени.

Освен за изправен гръб, такъв стол може да подобри и продуктивността ви, чрез осигуряване на допълнителен комфорт. А и кой знае…може да помогне и за повишение.

2. Време е да извадим старата постелка за упражнения

Освен, че тренировките за корем спомагат за извайването на красива талия, те са от полза и за гърба ни. Коремните мускули са от ключово значение за поддържането на изправения стоеж на тялото.

Все пак, подбирайте внимателно упражненията за корем, разгрявайте добре преди тренировка или се доверете на професионален треньор. 

3. А дали пък да не „отскоча“ до фитнеса?

Някои дами виждат тежестите, по-скоро като „страшни“ и предвидени, най-вече, за силния пол. Върху тази тема може да се разсъждава много, но каквото и да си говорим, е доказано, че правилното и безопасно използване на тежести, може да донесе много позитиви.

Един от многобройните позитиви, е изграждането и укрепването на мускулна маса. Добрата мускулатура „помага“ на гръбначния стълб да поддържа правилното положение на гърба.

Още веднъж, напомняме, че е важно да се придържаме ,най-вече, към безопасни тренировки!

4. Допълнителна поддръжка

Ако чувствате, че вашият проблем с гърба е по-сериозен, съществуват и допълнителни средства, които да ви помогнат. Съществуват колани, за коригиране на стойката и подпомагане на гърба.

Основно, те се делят на такива с шина или еластична опора, но преди да направите, какъвто и да е избор, се консултирайте със специалист.

5.Движение, движение, движение

Освен многобройните рискове, които носи за здравето ни, заседналият начин на живот е факторът, който е от ключово значение за стойката ни.

Ако, на този етап, нямате време за тренировки, опитайте се поне да си намирате повече поводи за ставане от бюрото или пък си осигурете повече разходки. Стречингът, или разтягането, дори за няколко минути на ден, също би спомогнал за благосъстоянието на гърба.