Каква е функцията на етеричните масла

Етеричните масла в грижа за ноктите не се използват в чист вид. Те са в качество на основен компонент в маски и ексфолианти, топли вани. Но въпреки малкото количество масло в състава на средството, то помага за активно укрепване на нокътните пластини, овлажнява кожата на ръцете и кутикулата. Най-важното е правилно да се избере самото масло. Кои от тях са най-полезни в домашните разкрасителни процедури?

Лимон – избелване на нокти

Лимоненото масло е едно от най-популярните в домашната грижа за ръцете и нокътните пластини. Продуктът се отличава с антибактериални и антисептични свойства, което е особено полезно за тези, които си правят обрезен маникюр. Средството помага за заздравяване на рани на кожата. Маслото от лимона бързо и ефективно избелва нокътните пластини. Премахва пожълтяването и следите от често използване на лакове.

Най-простият начин за избелване на нокти и за ускоряване заздравяването на травмирана кутикула с лимонено масло – да се смесва с мазна основа. Необходими са 2-3 капки натурално средство на 20 мл основа.

Грейпфрут – придаване на блясък на ноктите

Маслото от грейпфрут както и лимоненото, се отличава с антибактериални свойства. А то прави и ноктите блестящи, което им придава красив и здрав вид, дори без сложен маникюр.

3 капки масло от грейпфрут с малка порция мазен крем или бадемово масло. Със сместа се обработват ръцете, като паралелно се втрива в нокътните пластини.

Здравец – овлажняване на кожата на ръцете и на кутикулата

Етеричното масло от здравец с неговия тръпчив аромат отлично овлажнява кожата и кутикулата. Подходящо е за тези, които рядко се използват в домашната грижа овлажняващи и подхранващи средства за ръце.

Забелязали сте, че кутикулата е станала суха, а кожата на ръцете се лющи силно? Направете се ароматна вана за ръце с масло от здравец. В малък съд налейте топла вода. Добавете масло от здравец – 3-5 капки на литър. Пуснете ръцете във вода. Продължете процедурата 15-20 минути. В състава на ваничката можете да добавите и билкови отвари, които оказват допълнителен овлажняващ ефект. Подходящи са лавандула, лайка, невен.

Сандалово дърво – възстановяване на увредени нокти

Често си правите постоянен маникюр с гел лак? Допълнете домашната грижа за ръце със сандалово масло, което помага за укрепване и за възстановяване на отслабени нокти след продължително носене на лаково покритие. Масло от сандал също овлажнява кутикулата и успокоява увредената след обрезен маникюр на кожата.

Правете маслени апликации за ръцете на основа на сандал. Потопете кърпичка в топла смес от сандалово и какво да е друго базово масло – 3 капки на 25 мл основа.

Иланг-иланг – безопасно полиране на нокътните пластини

За да идеално гладки често се използва специално средство. Инструментът помага за изравняване на нокътните пластини, придава им блясък – цветният лак е на подготвена основа. Специалистите съветват за по-добър резултат процедурата да се допълни с процедура от етерично масло от иланг-иланг. Натуралният продукт спомага за изравняване на ноктите. Освен това предпазва нокътните пластини от увреждания и изтъняване в процеса на работа с полиращото средство.

Пачули – грижа у дома срещу поява на засъхнала кожа по края на ноктите

Етеричното масло от пачули се отличава с мощни овлажняващи свойства. Редовното му използване – това е профилактика на изсушаване на кожата по краищата и местата на съприкосновение на кожата с нокътните пластини.