Кое месо е не само вкусно, но и полезно.
1. Заешко
Това месо е шампион по съдържание на белтък, усвоява от организма на 90%, говеждото само на 60%.
Освен това е нискокалорично 173 килокалории на 100 грама и диетично.
Какво още трябва за първото място? Холестеролът е малко, а полиненаситените мастни киселини омега-3 са много.
В заешкото има и много по-малко наситени мазнини, отколкото в говеждото.
В 100 грама заешко има около 4 грама мазнини срещу 22 грама, съдържащи се в същото количество говеждо.
2. Конско
Много по-напред от своите конкурентите си, тъй като е екологично чисто. Помислете сами – конете се отглеждат по пасищата.
Не ги хранят с хормони и антибиотици, не ги държат в тесни ясли, за да трупат килограми. Конете растат и трупат килограми в естествени условия.
Месото се слави с богат аминокиселинен състав, ниско съдържание на холестерол, хипоалергенност и лесна усвояемост.
Освен това паразитите са много рядко явление при конете.
3. Еленско
Това е деликатес повече за северните народи, у нас елените са малко, затова и уловът им е забранен.
Както и конското, месото е богато на витамини и минерали.
Много повече витамини от група В и желязо, отколкото в говеждото.
Елените ядат мъх, листа, клони и гъби, включително и мухоморки.
Отровата ги защитава от паразити, затова и съвсем спокойно може да се яде и сурово еленово месо.
4. Говеждо и телешко
Телешкото е диетично месо. Белтъците в него са повече, а мазнините по-малко.
По останалите показатели не отстъпва на говеждото.
Месото на едрия рогат добитък е богато на фосфор, магнезий, цинк, селен, витамини от групата В, витамин Д и разбира се желязо.
Изследване от 2012 г. показва, че говеждото нормализира нивата на холестерола и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Принципно за червеното месо има доста отрицателна научна информация.
В мащабно изследване на Оксфордския университет се твърди, че 1 пържола седмично увеличава риска от рак на дебелото черво с 42%.
Срещу червеното месо е и СЗО, експертите на организацията също са на мнение, че е опасно.
Средната „оксфордска“ пържола била с тегло 284 грама – еквивалент на 4 порции. А това е повече, отколкото препоръчват диетолози.
Хората с повишено ниво на холестерол в кръвта е препоръчително да ограничат консумацията на червено месо до 2-3 пъти седмично.
И средиземноморската диета, и диетата на другите дълголетници предполага консумация на червено месо само няколко пъти месечно.
5. Агнешко и козе
Не се различават по нищо друго, освен по структурата на влакната.
Агнешкото и по-жилавото козе месо са и с подобен витаминно-минерален състав.
Агнешката мазнина се усвоява по-бързо от свинското, но все пак се смята за тежко, затова и хората с проблемен стомах не трябва да прекаляват.
Високо е съдържанието на витамин Е в това месо, което е полезно за кожата.
6. Пилешко – гъше, патешко и пуешко
Гъската е мазна птица. Едно от предимствата е, че в нейното месо няма холестерол, а има много желязо.
Веднъж в годината, по празниците можем да си позволим без угризения на съвестта.
Но първенството сред птичите меса държи пуешкото.
И макар и условията на отглеждането на пуйките да предизвикват съмнения, диетичното месо има редица предимства.
Най-важните са, че има малко мазнини и почти няма холестерол, нискокалорично е, лесно се усвовява и дълго ни държи сити.