Чек лист за тези, които имат деца или им предстои да станат родители.

Много родителите толкова държат да закрилят децата си и да им осигурят безопасност, че на 18 години все още не са в състояние да се справят сами в живота.

Именно на този проблем е посветена и настоящата статия.

1. Разговор с непознати

Вманиачени на тема безопасност родителите толкова забраняват на децата си да общуват с непознати, че тази забрана се отпечатва в техния мозък за цял живот.

В резултат доста често можем да срещнем здрави младежи или брадати млади хора, които не са в състояние да питат за пътя, да си поръчат кафе, да си запишат час за лекар и т.н.

Решението

Вместо тотална забрана за разговор с чужди хора е редно да научим рожбите си да отличават добрите от лошите и безопасните ситуации от опасните.

2. Да не се заблуждават

Да водим детето за ръка и да го съпровождаме при всички пътувания, е възможно и допустимо само до определена възраст.

Ако не спрем да го правим навреме, то ще получим в резултат на програмиран робот, който умее да се придвижва само по предварително известен и утвърден от мама маршрут.

Дайте повече самостоятелност на детето при придвижване.

Само така ще може да научи доста заплетените маршрути на обществения транспорт, да стига до определени места и никога няма да се страхува, че ще се обърка.

3. Да управлява своите задачи, планове и време

Родителите са създадени, за да мрънкат постоянно на децата за необходимостта да си напишат домашните, да отидат на тренировка, да легнат да спят.

Именно така мислят и много тийнейджъри, и всичко това си има своите основания.

Решението

Рано или късно ще дойде време, когато на децата трябва да се предостави възможност сами да определят и да си поставят приоритети, да планират работно натоварване, да установяват срокове и да следят за тяхното спазване.

4. Разрешаване на междуличностни проблеми

Ако възрастните твърде често се намесват в личния живот на своята рожба и в неговите отношения в колектива, то тяхното дете така и няма да се научи само да си решава проблемите.

Да преживява провали и да се справя с конфликти.

Не трябва при първото повикване да се опитваме да се разправим с обидилите скъпата ви рожба или да решите проблемите с ученето.

Дайте му шанс да го направи само и единствено в случай на истинска необходимост му оказвайте помощ.

5. Справяне с натоварването

Животът съвсем не прилича на прав и равен път.

По-скоро напомня на неравно планинско трасе, която ту ни издига нагоре, ту ни сваля рязко надолу.

Всеки човек трябва да бъде психологически готов за жестоката конкуренция, екстремни ситуации и безсърдечни началници.

Родителите не трябва да се намесват, ако на детето му е трудно.

Не се намесвайте, дори и да му е много трудно.

Намесата е допустима само когато е невъзможно.

6. Вземане на решения

Ако родителите твърде много се вживяват в ролята да бъдат последна инстанция и пазители за децата, то неусетно последните се превръщат в кротки агънца.

Да, в резултат много лесно се управляват, но агънцата са напълно безпомощни, когато са сами, затова и винаги се опитват да стоят в средата на стадото. Наистина ли искате това?