Преди да купите мокри кърпички за бебета експертите препоръчват да помислите 2 пъти. Те назовават 8 причини защо трябва да спрете да използвате този хигиенен продукт.

За да постигнат по-високо ниво на продажби, производителите на мокри детски кърпички използват различни съставки.

Така например, веществата, които се използват за контрол на степента на влажност на салфетките, за предотвратяване попадането на бактерии върху тях, а също и за придаването на по-приятен аромат, се отразяват изключително неблагоприятно върху здравето на бебетата.

Производителите твърдят, че техните продукти съдържат безопасни за детското здраве ниво на тези вещества. Въпреки това продължителното използване може да доведе до възникването на проблеми не само при малките, но дори и при възрастните.

1. Феноксиетанол

Това вещество е консервант, който се използва широко в козметичните и хигиенните продукти. В концентрация по-малко от 1% е безопасен за външно приложение, но категорично е забранено да се гълта.

Още през май 2008-ма в САЩ издадоха предупреждение, че кремовете за напукани от кърмене зърна, които съдържат това вещество, са изключително опасни за здравето на бебетата, които се кърмят.

В целия ЕС това вещество е забранено за използване в продуктите за устна кухина и устни.

2. Етилхексилглицерин

Това вещество се използва като дезодориращ агент, а също и за кондициониране на кожата. Но дори в най-ниските концентрации то оказва раздразващо действие върху кожата.

Макар и това вещество да е всъщност растително масло, то преминава през множество химически процеси, за да се превърне в крайна сметка в съставка на козметичните и хигиенните продукти.

Бебетата, имащи чувствителна кожа, могат да получат дерматит и раздразнение на очите, заради контакта с етилхексилглицерин.

3. Бензилов спирт

Това вещество се съдържа в много растения, чайове и етерични масла, но в продуктите за хигиена изключително рядко присъства в естествен вид.

Обикновено бензиловият спирт се заменя с по-евтина синтетична форма, състоящ се от бензилхлорид и натриева основа. Бензилхлоридът е много силен раздразнител за кожата, представляващ сериозна опасност за малките деца.

4. Парабени

Обикновено предизвикват алергия, обриви, повишават риска от рак, хормонални проблеми и безплодие. И всичко това е, защото повтарят действието на естрогена, което изключително неблагоприятно се отразява на ендокринната система.

5. Полисорбат 20

В оригиналния си вид това вещество не представлява опасност. Но много често се използва в съчетание с етиленовия оксид.

Като се смесят, образуват изключително опасният продукт – 1,4 диоксан. Това вещество е изключително силен канцероген, който може да прониква през кожата.

6. Ацетат токоферол

Може да предизвика силна алергия, последствия от която са отоци, зачервяване, макар и средствата за хигиена да се съдържа в изключително ниски дози.

Да, за майките с бебета, мокрите кърпички може да са истинска панацея, но също така трябва да имат предвид, че като ги употребяват създават опасност за здравето на собствените си деца.

Официалните контролни органи ги приемат за безопасни и затова се предлагат навсякъде, без каквито да е ограничения.

Както стана известно, мокрите кърпички докарват най-малко раздразнение на и без това нежната и чувствителна детска кожа, затова се препоръчва да се прекрати тяхната употреба, особено през летните месеци, когато топлото създава изключително благоприятни условия за разнообразни кожни възпалителни процеси с бактериален и гъбичен произход. И това не се отнася само за децата, но и за възрастните.