Един от най-ярките представители на сюрреализма, известният испански живописец Салвадор Дали е бил буквално пристрастен към яйцата. Пристрастието му намира израз в редица негови картини.

Но за да ядем яйца не е задължително да бъдем техен възторжен привърженик.

Достатъчно е да си имаме представа как този продукт влияе на здравето.

Кои яйца са най-полезните е днешната ни тема?

Интересни факти за познатата на всички храна

През 2006-та година от мисията на НАСА направиха любопитно обявление.

Вселената може да има форма на яйце.

Да поговорим за яйцата е полезно и от гледна точка на храненето.

Какво добро може да даде на организма този продукт?

Оказва се, че яйцата са една от най-пълноценните храни на Земята.

Съдържат всеки от жизнено важните витамини, с изключение на витамин С и всички необходими на човека аминокиселини.

Попадат и в групата на храните източници на слънчевия витамин Д.

Ако обичате да пиете сурови яйца, трябва да сте наясно, че организмът усвоява само половината белтък, докато от вареното яйце протеините се усвояват в пълен обем.

6 вида яйца, които можем да ядем всеки ден

1. Кокоши

Най-често използваните, намират се във всеки един магазин по света и цветът на черупката може да ви удиви.

В природата се срещат не само кафяви и бели яйца, с които всички сме свикнали.

Но има и светлозелени, светлосини и дори розови.

Кокошите яйца са богати на белтъчини, калций, селен и цинк.

В 100 грама яйца се съдържат приблизително 158 калории.

2. Гъши

С колкото повече прясна трева се хранят гъските, толкова по-нежен и приятен е вкусът на яйцата.

Стандартите предписват гъшите яйца да се варят не по-малко от 15 минути на среден огън с капак, така получаваме яйцето алангле.

Но ако обичате повече твърдосварено, ще се наложи да го задържите на котлона поне 25 минути.

Гъшите яйца не трябва да се употребяват сурови.

Ако се направи сравнение с кокошите, вероятността от заразяване със салмонела е доста по-голяма.

Питателност на гъшите яйца превишава тази на кокошите техни събратя, в 100 грама има 180 калории.

3. Пуешки

У нас се смятат за истински деликатес, но са много полезни за здравето.

Пуешките яйца не се продават, защото с тях се хранят пилетата.

Но пък в съседна Турция са по-популярни от кокошите.

4. Пачи

Както и самата патица, тези яйца са доста мазни.

В сравнение с класиката на кулинарията – кокошите, в тях има повече мазнини, холестерол и белтъчини.

Но протеинът на пачето яйце е по-еластичен, което го прави желан за направата на повечето десерти.

Жълтъкът на пачите яйца е по-тъмен от този на кокошите.

По хранителна стойност жълтъците на пачите яйца двойно превъзхождат кокошите.

5. Щраусови

На практика всички щраусови яйца се изпращат за мътене, затова трудно можем да си набавим този деликатес.

В естествени условия щраусите снасят единствено през лятото.

Само с 1 яйце могат да се нахранят 7-10 възрастни, теглото на едно такова яйце е от 500 до 1800 грама.

6. Яйца на костенурка

Това е истински екзотика.

Блюда от яйца на костенурка се предлагат в най-добрите европейски ресторанти.

Яйцата на костенурка обогатяват организма с витамини А, Д, Е и от група В, а също и с множество минерали – йод, желязо, цинк, калций, магнезий и калий.