Много от тези неща правим на автомат, защото винаги са ни казвали, че така е правилно. Или, обратно, не са ни предупреждавали, че така не трябва да се прави. След това се изненадваме – спазваме хигиена, но не ставаме по-здрави.

Що за хигиенни навици са тези, които вредят на здравето

Във всички ръководства по профилактика на вирусни и прочие инфекции ще видите съвет – как да спазваме лична хигиена. Ако провеждаме хигиенните си ритуали неправилно, то те не само ще са от полза, но и ще навредят.

1.Да се прикриваме, когато кихаме и кашляме

Същността на този навик е правилна, да не разпространяваме около себе си вируси и бактерии, не трябва. Ако прикриваме устата си с ръка, къде остават те. Правилно, на дланите. И попадат не само на околните предмети, но и обратно на лицето, в носа и устата.

Правилният вариант – да покриваме устата салфетки или кърпи за еднократна употреба, и да ги изхвърляме веднага след използване. В краен случай, можем да се изкихаме или изкашляме в ръкавите на дрехата, но е препоръчително да го навием и да го направим в областта на свивката – на лакътя.

Ако сме се изкихали в ръката, то веднага трябва да си измием ръцете.

2.Къпане всеки ден

Ежедневният душ – това е нещо много хубаво, особено контрастният, който е за закаляване. За чистота на тялото обаче не е нужно всеки ден да използваме сапун или душ гел. Така ще направим кожата беззащитна пред бактериите, особено, ето това е парадоксът, ако ежедневно използвате средства с антибактериални компоненти.

Кожата – това е част от имунната защита на тялото, отделяща на своята повърхност защитен слой фибри. Това помага за предотвратяване на агресия към бактерии и проникването им в организма. Освен това, честото използване на гелове предизвиква сухота на кожата, излющване и склонност към алергии и обриви.

Правилният вариант – при ежедневен душ да използваме сапун или гел за тези места, в които кожата се поти – подмишници, крака, слабини. За цялото тяло средствата е необходимо да се използват 3 пъти по-често.

3.Липса на възможност за миене на ръцете – обработване с антисептик

В периода на пандемията към това правило целият свят се наложи да се приучи. Дори сега, когато всички ограничения са вече снети, и бутилките с антисептици все още са сред нас и някои продължават да ги използват по навик.

Спиртът е агресивен антисептик, тъй като унищожава цялата флора, включително и полезната. Освен това спиртът изсушава кожата, в нея се образуват миниатюрни рани, в които лесно проникват патогенни бактерии, провокиращи дерматити и екземи.

Правилният вариант е следният – внимателно мийте ръцете със сапун, а спиртните разтвори оставете за лечебните заведения.

4.Почистване на носа всеки ден

Тази процедура е добре да се включи в списъка с ежедневните за хигиена. Някои смятат, че почистването на носа, това е бъркането в него с клечка с памук или просто с пръсти.

Експерти отбелязват, че в най-добрия случай ще увредим лигавицата и кръвоносните съдове, а в най-лошия можем да внесем някаква инфекция.

Правилният вариант е промиване на носа със солена вода или със спринцовка.

Какво още можем да правим неправилно в хигиената

5.Не затваряме капака на тоалетната преди пускане на водата

В пространството на санитарния възел след пускане на водата се насочва смес от вода, частици от съдържимо и въздух. Разсейва се в диаметър от около 2 метра и се отлага на всички повърхности.

Ако банята и тоалетната са общо, то имайте предвид, че съдържимото от тоалетната е по всички четки за зъби и хавлии.

6.Съхранение на козметика в банята

Във влажна среда се размножават патогенни гъбички и бактерии. Мазнини в козметиката, например, в крема, са идеална хранителна среда за тях.

Все пак, ако няма другаде, къде да ги оставите, то тогава трябва да са в плътно затворен шкаф и със затворени тубички.

7.Използване на една хавлия от всички вкъщи

Обикновено това се отнася за хавлията за ръце. С нея могат да се подсушават и членовете на семейството, и гостите. От гледна точка на хигиената това е неправилно – всеки член на семейството трябва да си има своя хавлия, която трябва да се подсушава, а в идеалния случай, да се пере след всяко използване.