Всяко дете мечтае да порасне и да прави, каквото си поиска. Но животът обикновено налага своите ограничения. Кифли и сладкиши, които някога са били добра храна, се отлагат по бедрата и дупето, парченцата месо, изпечени на барбекю, потопени в доматен сос, предизвикват проблеми със стомаха. Заседналият начин на живот излага на сериозна опасност здравето.

С някои храни не трябва да се злоупотребява наистина. Защо разказва Lechenie.bg

Наръчник за правилно хранене след 30

Дори да се чувствате все още млади и силни, тялото след 30 се държи по различен начин, в сравнение с тийнейджърска възраст.

Изследователите са установили, че това как изглежда човек на 30, до голяма степен зависи от това как се храни.

В рисковата група са хората, злоупотребяващи със захарните изделия, мазнини и сол, а също и тези, които предпочитат преработена храна.

Какви храни НЕ трябва да се ядат след 30

1.Чиста рафинирана захар

Дори и да използвате крем против бръчки, това не отменя факта, че кожата е започнала да старее. След 30 се забавя образуването на еластин и колаген – основните структурни елементи.

За тяхното увреждане способства прекаляването със захарта и със сладкото, предизвиквайки процеси на гликация.

Чистата рафинирана захар предизвиква възпалителни процеси, затова се смята за основен враг на младостта и красотата. Всички, които желаят да запазят красивата си кожа, следва да ограничат максимално чистата захар.

2.Консервирани супи

У нас не са толкова популярни колкото на Запад, но все пак хората не се отказват от идеята за бърз обяд или вечеря. Загриженост сред учените предизвиква високото съдържание на сол в едно бурканче супа – 40% от допустимата норма.

Злоупотребата със сол води до възникване на отоци, повишение на кръвното налягане и риск от сърдечно-съдови заболявания.

През 2017 г. изследователи от университета Кембрийдж доказаха връзката между високото кръвно и бързото старее на кожата.

Затова всички фенове на здравословния начин на живот е добре да ограничат количеството сол в първото ястие. И разбира се, да не злоупотребяват с умереното и с маринатите.

3.Маргарин - богат на трансмазнини

Днес, дори учениците знаят, че маргаринът съдържа хидрогенирани масла – една от най-опасните разновидности на трансмазнините. Учените доказват връзката с повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

Малко обаче са тези, които отчитат, че трасмазнините способстват за ускоряване на стареенето на кожата. Те предизвикват възпалителни процеси в организма, поради което бръчки се образуват по-рано. А освен това правят кожата по-възприемчива пред ултравиолетовите лъчи.

4.Торти и сладкиши

Преобладаването на сладкото в хранителния режим не само способства за увеличаване на теглото, но е и фактор за сериозно влошаване на здравословното състояние.

Учените от Центъра за контрол и профилактика на заболявания на САЩ доказаха, че хората, които приемат по 17-21% от общото количество калории под формата на сладко, са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания.

Това прави необходимо ограничаване на яденето на храни с добавена захар, а не само на чиста рафинирана захар.

5.Суха сметана и други добавки в кафето

При добавяне в чая или в кафето на суха сметана или на сухо мляко, въпреки очакванията, не обогатява с витамини и минерали напитката, а я прави опасна.

В състава на тези добавки често се съдържат хидрогенирани масла, царевичен сироп с ударна доза захар, синтетични ароматизатори и овкусители.

Ако желаете да обогатите кафето с витамини, то за предпочитане е натуралното краве мляко или сметаната от него, а не продуктите от сухо мляко.

6.Fast food – дюнери, хамбургери, бургери и пържени картофи

Ежегодно в САЩ производителите на „бърза храна” харчат за реклама на своите продукти над 33 млрд. долара. Привлекателна реклама подбужда хората да се хранят с fast food, въпреки многобройните изследвания, които доказват колко вредни са тези храни.

През последните години у нас се наблюдава положителна тенденция. Активната пропаганда на здравословния начин на живот донесе и своите резултати.

Към дюнерите, например, се добавят повече зеленчуци – домати, краставици, зеле, които в допълнение към месото, не само че не са вредни, но могат да се определят като полезна храна.

7.Макарони от рафинирана пшеница

Макароните от меки сортове пшеница се отразяват неблагоприятно на здравето, тъй като са с високо съдържание на калории. Освен това допринасят за значително повишаване на кръвната захар, което след 30 е рисков фактор за развитие на диабет.