В здравословното хранене съществуват определени тенденции.

Една от най-популярните към ден днешен е отказът от глутен.

С какво се провини този сложен протеин, съдържащ се в зърнените култури?

Кой трябва напълно да забрави за него, а кога не е нужно?

Само истината за „персона нон-грата“ на България! Толкова ли е опасен глутенът, колкото се говори наистина.

„Не те понасям“

Привържениците на безглутеновата диета са безброй.

Спазват я цяла плеяда от холивудски звезди Миранда Кер, Джесика Алба, Гуинет Полтроу, Майли Сайръс и Виктория Бекъм.

Признатите красавици виждат в безглутеновото меню полза за здравето и за фигурата, косата и кожата, а също и младост и дълголетие.

Факт!

Глутенът е опасен само за 1% от хората – при целиакия.

Освен това трудно се усвоява при алергии  и повишена чувствителност към глутен.

Но последните на всички континенти са само 6%, уверява статистиката

7 храни със скрит глутен, за които дори и не подозирате

Пълното изключване на храните с глутен не се отразява добре на питателната стойност на това, с което се храним.

Персона нон-грата на България съдържат не само зърнените, но и много други храни, които се произвеждат от пшенично брашно или с използване на глутен.

Безглутеновата диета понижава на витамин А, С и Е в организма, значително намалява количеството на витамините от група В, а също и на минералните вещества – желязо, калий, магнезий, фосфор.

Спазването ѝ без сериозни показания не само е безсмислено, но и опасно.

А какви храни, освен очевидните, трябва да се превърнат в табу за хората с непоносимост към глутен?

1. Шоколад

Черен, бял, млечен – всички видове шоколад могат да съдържат глутен.

При производство на шоколад често се използва пшенично брашно като сгъстител.

Но има и добра новина. Отделни производители предлагат шоколад без глутен.

Обикновено има отбелязване на етикета.

2. Соев сос

Ако обичате да си поръчвате суши за вкъщи или отделно си купувате соев сос, бъдете внимателни.

Соевият сос, освен непосредствено соя, може да съдържа екстракт от ечемик, пшеница, които са необходими за придаване на пластична текстура.

3. Алкохол

Не всички спиртни напитки съдържат глутен, но голяма част от тях – да.

Първо, това е бирата, която се вари на основата на малц от ечемик.

Хидролизиран пшеничен белтък може да съдържат коктейли, например „Кървавата Мери“ и „Кървавия Цезар“.

Не трябва да се купува и алкохол на основата на зърна – пшенична водка, джин, уиски.

Използва се ечемичен малц и ечемик.

4. Месни изделия, колбаси

Колкото по-обработена е храната, толкова по-голяма вероятност да съдържа глутен.

Избягвайте колбаси и полуфабрикати – салами, наденици, луканки.

За да придобият търговски вид в тях се добавя модифицирана скорбяла и други сгъстители.

5. Кетчуп, майонеза, подправки за салати

В повечето сосове за салати се използва пшенично брашно като сгъстител.

Маслените и доматените сосове и пасти, подправки за супи и майонези често съдържат глутен.

Леките летни салати е по-добре да се гарнират със собственоръчно приготвени подправки.

6. Пържени картофи

Макдоналдс и другите вериги за бързо хранене – не са най-доброто място при целиакия.

Почти във всички храни, които се предлагат там, се съдържа глутен.

7. Сладолед

Разтапящият се десерт се произвежда на основата на пшеничен малц или съдържа добавки с глутен – шоколад или крем-брюле.