Всеки пациент, който е навършил пълнолетие, е в пълното си право да се откаже да легне под ножа на хирурга. Експерти определиха 7-те основни причини за вземане на подобно решение.

Но не първо място посочват случаите, когато пациентът в никакъв случай не трябва да се отказва от подлагане на операция.

Това са обостряне на апендицит, тежки наранявания в резултат на пътно-транспортни произшествия, а също и други тежки травми и неотложни ситуации.

В такива случаи за пациента е категорично недопустимо да се влиза в спор с лекарите, и още повече да се бави извършването на операцията. Въпреки това съществуват и друг тип операции – плановите.

Към тях например се отнасят смяната на коленната става или присаждането на коса. В такива случаи пациентът може да се откаже от оперативна интервенция, ако са налице 7-те сериозни причини.

1. Сънен хирург

Ако пациентът забележи, че хирургът, който ще го оперира, изглежда сънен, често се прозява, а реакциите му са доста забавени, то е наложително незабавно да откажете провеждането на операцията.

Резултатите от много изследвания доказват, че такава сънливост често води до извършването на много грешки от лекаря, които често костват живота на пациента.

2. Повишена нервност и липса на увереност на хирурга

Уважителна причина за отказ от провеждането на операция е и повишената нервозност на хирурга. Експертите твърдят, че лекарите е нормално да се вълнуват преди операция, особено ако е доста сложна.

Въпреки това, ако специалистът изглежда твърде тревожен, неуверен в силите си или проявява агресия, то е най-добре да се откажете от операцията. 

3. Рязка промяна на здравословното състояние

Ако преди операцията се е повишила температурата на пациента или е прихванал респираторна инфекция, то операцията е най-добре да се отложи. Но в такива случаи самите лекари вземат решение за отлагане на процедурата.

4. Необходимост от второ мнение

Преди провеждането на сложна операция експертите да се направи консултация с друг лекар, за да се разбере и неговото независимо мнение. Това правило вече е спасило да живота на пациента.

5. Лична антипатия

Немаловажна причина да се откажете от операцията е и личната антипатия. Като изобщо не е важно по какви причини е възникнало това чувство.

Експертите твърдят, че добрите отношения между лекаря и пациента се отразяват много силно на хода на цялото лечение.

6. Паника

Безусловно всички пациенти се вълнуват преди операцията, но ако обикновеното вълнение в истинска паника, то тогава има смисъл да се отложи провеждането на процедурата.

7. Неизвестност

Списъкът завършва с тази причина.

Опитният хирург, който си разбира от работата задължително разяснява на своя пациент хода на операцията, нейната цел и с какви средства ще бъде постигната, възможния изход от нея и всички възможни странични ефекти.

Ако пациента няма ясна представа за всичко това, е по-добре да се откаже от провеждането на операцията, препоръчват експертите.

Затова, ако ви се налага скорошно провеждане на оперативна интервенция е добре да съобразите тези аргументи и да обърнете внимание непосредствено, преди да легнете под ножа на хирурга.

А също така е добре предварително да проучите добре информация за него – за професионалните му качества, личния му опит, за да е възможно да създадете максимално доверие.