Ако по торса и по корема са се образували паласки, единственото ни желание е да се избавим от тях, възможно по-скоро. Помагат ли за тази добавките топящи мазнини?

Кои натурални добавки ускоряват изгарянето на телесните мазнини

Как тялото гори мазнини

Съществуват два доказани начина да се избавим от излишните мастни отлагания, и те са най-ефективни, когато са в тандем. Това е правилно и балансирано хранене и физически натоварвания.

Но не всички хора са готови да променят начина си на живот, за да отслабнат. Търсят се и лесни начини за намаляване на теглото. Приемът на специални добавки, обещаващи впечатляващи резултати, е един от тях.

И макар наистина да съществуват добавки, които да ни дарят стройност, много от тях са наистина опасни. Не се препоръчва да се приемат без лекарска препоръка. Друг е въпросът с натуралните добавки, които топят мазнини. Кои са те и как да ги използваме?

На тялото на средностатистическия човек с нормално телосложение има от 10 до 15 килограма. В мастните депа се съхранява енергия. Указаното количество стига, за да изкараме 2 месеца без храна, изразходвайки ежедневно около 2000 килокалории.

Натурални добавки топящи мазнини – ефективно ли е това

Натуралните добавки, които топят мазнини, не заменят фитнеса, но могат да помогнат за ускоряване на резултата, ако човек се придържа към правилно хранене и активно спортува, а за какви добавки се касае?

1.Кофеин

По естествен начин се съдържа в чай, кафе и какао, а също и в храните на тяхната основа. Съществуват изследвания, доказващи, че кофеинът може да потисне апетита и временно да увеличи скоростта на метаболизма до 11%. Също така кофеинът, постъпил в организма преди тренировка, способства за по-активно изгаряне на мазнини през целия ден.

Учените отбелязват, че резултатите са добри само при тези хора, които не пият много кафета редовно. Ако човек не може без няколко кафета дневно, организмът привиква към кофеина, което се отразява на неговата ефективност.

Къде се съдържа – кофеинът е в зърната кафе, плодовете на гуарана, черен и зелен чай, мате, шоколад, енергийни и спортни напитки.

2.Зелено кафе

Тези, които не обичат класическото кафе и какао, но искат да повишат резултата от своите усилия по намаляване на теглото, то могат да препоръчат да се пие зелено кафе. Това е мекият вариант на напитката, който се приготвя от неизпечени зърна.

Зеленото кафе съдържа хлорогенова киселина, която учените асоциират с ускоряване на метаболизма и по-активно отслабване.

Зеленото кафе може смело да се включи в менюто за сваляне на килограми. Чаша зелено кафе можем да си приготвим, като си закупим неизпечени зърна кафе.

3.Конюгирана линолова киселина

Тази полезна киселина се съдържа в млечните продукти, особено много е в сиренето и в киселото мляко, както и в месните продукти.

Тази ненаситена мастна киселина подобрява липидния обмен и понижава апетита, благодарение на което помага за намаляване на телесната маса и за справяне с мастните отлагания.

Максимална полза от приема на киселината се постига при нейното съчетание с физически натоварвания.

4.L-карнитин

Това натурално вещество се синтезира в човешкия организъм от аминокиселините лизин и метиоин. За неговия синтез са необходими определени условия, а именно достатъчно количество витамин С.

L-карнитин често влиза в състава на добавките за изгаряне на мазнини, тъй като усилва термогенезата в организма и повишава аеробната издръжливост. Учените обаче отбелязват, че резултатите от проведените изследвания са противоречиви.

Едни потвърждават неговата помощ за свалянето на излишните килограми при пълни хора, а други не откриват такава връзка и показват, че няма смисъл да се набляга на него, ако концентрацията в организма е достатъчна.

От L-карнитин изобилстват месо, риба и млечни продукти. Също така е много в свинското, телешкото, говеждото, сиренето, сметаната, киселото мляко, изварата, мидите.

5.L-тирозин

Това е аминокиселина, която се синтеза в човешкия организъм. Съдържа се и в много храни.

L-тирозинът се свързва със синтеза на невротрансмитерите адреналин и норадреналин, увеличението на които води до повишаване на телесната температура и съответно за по-голямо изгаряне на калории. Съществуват изследвания, които доказват, че приемът на добавки с тази аминокиселина ежедневно способства за намаляване на телесното тегло.

Отлични източници на L-тирозин са твърдите сирена, червеното месо, яйца, извара, субпродукти, ядки и бобови.

6.Протеин на прах

Това е популярна хранителна добавка сред спортистите и за трениращите. И за това има обяснение, че храненето с храни, богати на белтъчини, способства за повишаване на чувството за ситост, за укрепване на мускулната маса и за намаляване на мастната тъкан.

А други изследвания показват директна връзка между приемът на суроватъчен протеин и подобряване на състава на тялото, тоест мазнините намаляват, а мускулите се увеличават.

Протеин на прах се продава в специализираните магазини за спортни стоки, а и в някои супермаркети.

7.Лецитин

Смята се антиоксидант, подобрява метаболизма и състоянието на сърцето, черния дроб и бъбреците. Понижава и нивата на лошия холестерол.

В значими количества се съдържа в яйчения жълтък, хайвера, соевото, слънчогледовото, говеждото, граха и елдата.