Известният гръцки лечител, лекар и философ Хипократ е казвал, че храната може да стане лекарство.
Гърците отдавна са усвоили неговият урок и сега се хранят така, че лекари да са им необходими само в крайни случаи. Най-важното, което можем да усвоим от гърците.
1. Започнете храненето със салата
Салатите са първото, което сервират гърците на обедната трапеза, отношението към тях е специално.
В древни времена салатите са се предлагали като десерт – така гърците изразявали своята почит към гостите.
Салатата стимулира апетита преди сервирането на основното ястие.
Благодарение на него усещането за засищане ще дойде навреме и няма да преядете.
В дълбок древност и днес основната подправка за салати е комбинацията от зехтин, оцет, билки, лимонов сок, сол и мед.
Най-търсените съставки на гръцките салати са краставици, домати, салати, сирене Фета, кромид лук.
2. Билки вместо сол
На пръв поглед от гръцките рецепти става ясно – жителите на страната на митовете и легендите обожават билки.
И това е наистина така.
Добавят ги в чая, супите, салатите и рагуто, запичат заедно с тях зеленчуци, месо, риба и пилешко.
И това е най-разумното.
Билките не само придават на ястията необикновен вкус и аромат, но и позволяват да се спести от сол, което също е добре.
Освен това, различните растения притежават различни свойства.
Например, мента – успокоява и отпуска, босилек – укрепва имунитет и да се бори с инфекциите, а кимионът понижава кръвното.
3. Яжте повече зеленчуци
Световната здравна организация препоръчва всеки ден да ядем по 500 грама зеленчуци.
Гърция е една от малкото страни в света, гражданите на която се вслушват в лекарските препоръки.
Зеленчуци там се ядат като гарнитура и като основно ястие.
Най-простата рецепта за здравословна вечеря по гръцки е запържване в зехтин на зелен боб, патладжани, кромид лук, артишок, карфиол, и всичко това с хляб и с парче сирене Фета.
4. Не се страхувайте от мазнините
Мазните храни са полезни за организма.
Разбира се, когато става дума за натурални, необработени.
Така например, зехтинът е източник на ненаситени мастни киселини.
Средностатистическият жител на Елада употребява 23 литра растително масло на година и не пълнее.
Така се поддържа балансът на белтъчини, мазнини и въглехидрати.
5. Яжте повече сирене
Млечните продукти в страната на митовете и легендите също се цени много високо.
Толкова, че гърците не слагат сирене на откровено вредни ястия.
Сиренето се използва в кулинарията като своеобразна замяна на солта.
Соленият привкус на сирене фета и прясната марула в чинията, прави храната по-вкусна и питателна.
А гръцкото кисело мляко – йогурт, е прекрасно междинно хранене през деня, за разлика от йогурта в магазина с имитация на плодови добавки.
6. Гответе прости ястия
Древногръцкият философ Платон е смятал, че храната трябва да бъде проста, и това се отнасяло и за сладкото.
Днешните гърци препоръчват да не се яде преработена храна.
Научете се да готвите, радвайте се на домашните бързи ястия и не купувайте fast food, колбаси и полуфабрикати.
7. Избирайте правилните десерти
На тези, които обичат сладко, в Гърция няма да им е лесно.
Най-популярният десерт в страната на митовете и легендите – това са плодовете.
Гърците умеят да ценят даровете на природата, да чувстват сладостта на натуралните храни и да не натоварват вкусовите рецептори с изобилие от консерванти.