Възможно ли е зачеване по време на менструация, как влияят на фертилността физическото натоварване, бременността и кърменето?

Какви са най-разпространените заблуди за особеностите на женското тяло, свързани с феномена "овулация"?

За овулацията - заблуда или истина

1.Физическата активност потиска овулацията

Физическото натоварване трябва да бъде не обикновено бягане или фитнес, а доста екстремен спорт или хоби. За прекратяване на овулацията едно физическо натоварване не е достатъчно.

В допълнение трябва или силно да се ограничи храненето, за да се намира организма на границата на изтощението или да се използват хормони за увеличаване на мускулна маса като тестостерон.

Дори редовните силови тренировки не водят до прекратяване на овулацията, ако дамата не прекалява с добавките или със строгите диети. От растежа на мускули женското тяло няма да стане мъжко.

2.Няколко яйцеклетки за един цикъл – кога се случва

Две и повече овулации за един менструален цикъл е реалност, а не заблуда, но това явление не е особено често.

Феноменът на разнояйчните близнаци го потвърждава. Близнаци и тризнаци се раждат от пълни копия едни на други до напълно противоположни по външност и характер.

И това е, защото те са вследствие на оплождане на различни яйцеклетки с различни сперматозоиди. Дори цветът на кожата при едновременно родени от една майка може да се различава.

3.Бременност – гаранция за прекратяване на овулацията

В болшинството от случаите наистина се случва така, но колкото и да е странно, това също е заблуда. Явлението суперфетация е потвърждение на това.

Много рядко, но се случва, женският организъм да подготви и отдели от яйчника зряла яйцеклетка на фона на протичаща бременност.

При успешно износване на бял свят се появяват деца с различна гестационна възраст. Едното е прекарало в майката 9 месеца, а за второто бременността е продължила само 8 месеца.

Този феномен се потвърждава и на ултразвук, на който първоначално се вижда само един ембрион, а след това се появява и втори, с по-малък размер и с развитие, което не отговаря на срока на бременността.

След раждането срокът на гестационно развитие се определя по състоянието на детето, а също и по зрелостта на тъканите на бедрената кост.

Суперфетацията е изключителна рядкост, но се случва. Понякога се стига и до скандални ситуации.

Известна е историята на сурогатна майка от САЩ, която е износила 2 деца за двойка от Китай и още едно от собствения си мъж, което е заченато в 3 седмица на сурогатната бременност.

4.Овулацията може да се почувства

Това не е суперспособност, която си струва да се развива. Но не е и заблуда – някои жени изпитват болка в периода между менструациите.

Сравнява се с напрежение от страна на един от яйчниците, усещане за чуждо тяло или просто болка.

Подобни усещания се появяват няколко дни преди яйцеклетката да напусне яйчника.

На фона на овулация при някои жени може да се наблюдава незначително кървене от влагалището и причината отново е отделянето на яйцеклетка. 

5.Интимните ласки в деня на овулацията гарантират бременност

Гарантираното забременяване при овулация не е нищо повече от заблуда. Шансовете за зачеване рязко нарастват, но вероятността за успех невинаги е 100%.

Не всяка яйцеклетка може да се оплоди, невинаги сперматозоидите успяват да стигнат до нея.

И дори в случай на оплождане са възможни нарушения в процеса на излизане от маточната тръба или прикрепване на бъдещия ембрион към стената на матката.

Ако това твърдение беше истина, то към гинеколози щяха да се обръщат много по-малко двойки с въпроса „Как да си направим бебе”

6.Тестовете за овулация никога не грешат

Качествените тестове за овулация, които са съхранявани правилно и са изпълнени в съответствие с инструкциите, не грешат в едно – с определяне количеството на лутенизиращия хормон.

Нарастването на концентрацията на този хормон може да сигнализира не само за овулация, но и за някои патологични процеси в организма.

7.При менструация няма овулация и няма нужда от защита

Факт е, че овулацията и менструация никога не съвпадат по време. Но хората се заблуждават, че не трябва да се пазят, тъй като сперматозоидите могат да оцелеят доста дълго в матката – до 7 дни. И ако яйцеклетка се отдели по-рано, тоест настъпи овулация, е възможно забременяване.