При диагноза язвен колит трябва да се придържаме към лечебно-профилактична диета.

Щадящи стомашно-чревния тракт храни са в основата на хранителния режим при това заболяване.

Няма доказателства, че храната предизвиква или лекува язвен колит, но правилният хранителен режим помага за справяне с патологичните симптоми.

Здравословната диета обаче трябва да е балансирана и да удовлетворява потребностите от калории, белтъчини и микронутриенти.

1. Риба

Сьомга, сардина, скумрия и останалите риби са богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини.

Те са полезни не само за здравето на сърцето, но и за подобряване на състоянието на дебелото черво.

Основните мастни киселини намаляват възпаленията.

Това означава, че сьомгата може да помогне за уравновесяване на възпалителните процеси при язвен колит.

2. Тиква

Всички видове са подходящ избор при язвен колит.

Оранжевият зеленчук е богат на антиоксиданта бета-каротин и витамин С.

Фибрите в тях пък помагат за поддържане на нормална чревна микрофлора.

Антиоксидантите помагат за отстраняване на увреждането, предизвикано от възпалението.

Обикновено тиквата се понася добре от храносмилателната система при диагноза язвен колит.

Но за съжаление, сезонът на тиквите започва в средата на есента, затова едва сега трябва да потърсим тяхна алтернатива.

3. Кисело мляко

Киселото мляко, йогуртът и всички храни, преминали през процес на ферментация са пробиотични.

Храните, които съдържат живи, активни бактериални култури, спомагат за поддържане на бактериалния баланс в храносмилателния тракт.

4. Яйца

За да не възникне дисбаланс на основните хранителни вещества при язвен колит, следва по-често да се похапват яйца.

Яйцата са отличен източник на белтъчини и обикновено се понасят добре, дори по време на обостряне на заболяването.

Те са богати на витамини от група В, които помагат за преобразуване на храната в енергия, и селен, който е антиоксидант.

Най-подходящи са приготвени на пара или на фурна като омлет или варени за обяд или за следобедна закуска по време на работа или за из път.

5. Авокадо

Този плод съдържа мононенаситени мазнини, полезни за сърцето.

Когато на фона на заболяването килограмите започват да се топят на пръв поглед без причина, авокадото е най-добрият избор.

Изследване от 2014 г. показва, че 85% от хората с възпалително заболяване на червата не успяват да си набавят достатъчно калории.

А авокадото помага за справяне с проблема с недостига на калории.

Месестата част на плода може да се използва за приготвяне на салати, омлети, сосове.

6. Ядки

Важно!

При обостряне на болестта трябва да се спре консумацията на ядки.

Високото съдържание на фибри в тях може да усложни патологичните симптоми на заболяването.

Също както маслото, ядките и маслата от тях са важни източници на калорични мононенаситени мазнини.

7. Ябълково пюре

Макар и ябълките да са богати на фитонутриенти, голямото количество фибри в тях затрудняват храносмилането.

И затова ябълковото пюре е най-полезната храна, дори при обостряне.

Пюрето от ябълки може да се употребява като десерт или от него да се приготвят различни сосове.

8. Постно месо

Експерти от американския фонд „Крон и Колит“ отбелязват, че при диагноза язвен колит трябва да се консумират повече полезни мазнини.

Важно!

Голямото количество наситени мазнини може да предизвиква проблеми с функционирането на храносмилателната система.

Затова следва да се консумират само постни меса: говеждо и свинско филе, телешко, пилешко без кожа, пуешко.