Навярно много пъти сте чували за такова понятие като токсичен човек. Със самата дума това вече предизвиква отрицателни емоции и повишено внимание. Още по-лошо е, когато такъв човек е близка приятелка.

Как да определим, че отношенията са станали деструктивни и ни теглят надолу

Психолозите разграничават 9 основни признака на токсично приятелство. Внимателно ги анализирайте, и ако отношенията ви с приятелката ви имат минимум 2 такива признака, то това е причина сериозно да се замислим.

1.Изнервя

Често се чувствате не на място, изпитвате подсъзнателен дискомфорт при общуване и напрежение. Често не знаете каква реакция ще има приятелката ви на думите ви или действия и ще ви се налага да обмисляте всяка ваша дума.

Такова емоционално напрежение не води до нищо добро. Емоциите постепенно се натрупват и могат да доведат до различни психически и физически заболявания.

През 50-те години на миналия век е въведен терминът двойно послание. Това е молба с двойно дъно. Например, човек казва при среща, че много се радва да ви види, но произнася тези думи с присвити устни и с недоволен вид.

Токсичното приятелство има и вариант на такова двойно послание, предизвикващо психологически дискомфорт и неразбиране на случващото се.

2.Твърде откровена

Това може да се прояви в обидни шеги, неприятни забележки. Например, купили сте си желаната рокля, чувствате се като кралица в нея. Толкова ви е комфортно, че мнението на другите не ви интересува. А приятелката внезапно намира някакви недостатъци в новата ви рокля и ви го съобщава директно в очите. И смята, че е искрена с вас и нищо повече от това.

3.Прекалено засилено присъствие

В някакъв момент забелязвате, че приятелката е с вас постоянно, сякаш се е залепила за вас. Не само идва с вас по магазините или когато излизате на кафе, но често и няма мнение като подражава на вашето.

Истинското женско приятелство предполага близки отношения. Личните граници обаче все пак трябва да се спазват. И на истинската приятелка може искрено кажете, че това ви дразни. Тя може да си направи правилните изводи и да спасите приятелството. Токсичният човек ще се обиди и ще отдръпне сам.

4.Постоянно ви съперничи във всичко

Днес вие се хвалите с ново палто и приятелката ви също ви споделя, че пък си е купила много красиво яке. Най-накрая сте успели да получите повишение, а приятелката ви казва, че е започнала нов бизнес. И така винаги и във всичко. Тя трябва винаги да е на първо място и да е по-добра от вас.

5.Разказва клюки

Ни една ваша среща не минава без сплетни. Приятелката ви постоянно обсъжда други хора и опитва да въвлече и вас в това. Няма никаква гаранция, че във ваше отсъствие приятелката ви не обсъжда и вашите проблеми с другите.

Сега си представете, че имате конфликт или спор с приятелката, тогава репутацията ви сериозно може да пострада. Клюките – това са силен инструмент за влияние и токсичните хора успешно го използват.

6.Постоянно капризничи и иска нещо

На такава приятелка всичко ѝ е зле, тъй като целият свят ѝ е черен. Приятелските срещи всеки път се превръщат в игра – психолог и пациент. Неволно изслушвате негативизма, като не получавате нищо в замяна.

Навярно сте забелязали, че след такива разговори ви пада жизнената енергия, започва да ви боли глава и се чувствате като изцеден лимон. Психолози наричат такива хора енергийни вампири. Колкото и добри да са, това приятелство ще е разрушително за вас.

7.Дава вредни съвети

Такива приятелки с лекота дават съвети как да постъпите с половинката или правят забележки по повод външния вид, липса на деца и т.н. Колкото и благородни съвети да преследва приятелката, в толкова по-голяма степен те са вредни, тъй като са намеса в личния живот.

8.Манипулира ви и се опитва да контролира

Изобщо не я е грижа за вашето настроение или проблеми. Ако на такава приятелка спешно ѝ се наложи да ви разкаже новина или да ви сподели някакви нейни грижи, вие сте длъжни да зарежете всичко и да бъдете с нея. Обикновено в случай на отказ започват манипулации от рода – все пак сме приятелки. И вие сте принудени или да откажете, или да обърнете гръб на близките и семейството си, за да можете да угодите на приятелката.