Лятото не е лесно изпитание за кожата, тъй като интензивните ултравиолетови лъчи, жегата, изсушеният от климатиците въздух могат да предизвика обезводняване на кожата, повишено омазняване, слънчеви изгаряния и хиперпигментация.

Какви грешки допускаме в грижата за кожата през лятото

Ако не коригираме начинът на грижа така, че да защитим кожата от вредното въздействие, то това може да доведе до преждевременно стареене. Грешките, които допускаме в грижата през лятото. Запомнете ги и не допускайте.

През лятото ни се иска нещо по-леко и свежо. Ако през зимата можем да си сложим серум на лицето, подхранващ крем и отгоре пудра, то през лятото тази грижа ще е твърде тежка за кожата.

Много козметични марки пускат средства за лятото с олекотен състав, затова следва да се търсят съответните отметки на етикета.

При горещо време за предпочитане за течните средства, кремове на водна основа и без масла. Идеалният летен продукт за разкрасяване – минимум масла, по-висок фактор за защита, повече антиоксиданти и овлажняващи съставки.

За суха и нормална кожа в жегата за овлажняване и като основа под грима могат да се използват леки емулсии и течни средства.

За мазна кожа са много подходящи себорегулиращи гелове и серуми, емулсии с матиращ ефект, охлаждащи гелове.

Що се отнася до вечерните кремове, то освен хиалуронова киселина, колаген и други овлажняващи anti-age компоненти те трябва да съдържат мощни антиоксиданти за защита на кожата от негативното въздействие на свободните радикали.

През лятото под въздействие на УВ-лъчи, те се образуват в много големи количества, а тяхното действие води до преждевременно стареене.

При горещо време като основна лятна грижа за предпочитане е крем и серум от една антиоксидантна серия, например, с витамин С и Е.

Прекалено често почистване на мазна кожа

За притежателките на мазна кожа през лятото е доста трудно, тъй като отделянето на кожен себум при горещо време се усилва. Но при почистване на кожата е важно да не се престараваме.

За да не стане мазната кожа обезводнена, не трябва да се използват средства, които съдържат спирт.

Отделянето на себум може да се държи под контрол с тоници, регулиращи неговото отделяне серуми и други течни средства.

За да остане по-дълго лицето матово, следва да се правят почистващи глинени маски, които добре поемат мазнините.

Когато температурата е над средната, кожата започва бързо да блести, и затова постоянно се прибягва до използване на пудра.

Използване на киселинни средства и такива с ретинол

През летния период е по-добре да не се използват козметични средства с киселини и с ретинол. Възможно е те да предизвикат изгаряния и фотостареене, тъй като повишават чувствителността към слънцето.

Тези средства се използват на курсове и затова е логично да се направи почивка през лятото.

Ако все пак използвате киселинни средства, то правете това при вечерната грижа. През деня е задължителна употребата на слънцезащитен крем със SPF.

След процедурата не трябва да се прекалява с излагането на слънце. Това се отнася и за пилингите. През лятото е по-добре е да се въздържаме от тях, макар и да се допуска използването на леки за домашно приложение.

С повишено внимание следва да се отнасяме към средствата против акне, тъй като съдържат голяма концентрация на ретинол, азелаинова, салицилова киселина.

Тези вещества са към кератолитиците и способстват за активно лющене на кожата, което на слънце води до пигментация.

Не се провежда профилактика на фотостареене

За да се избегне преждевременно стареене и хиперпигментация, ежедневно следва да се нанася средство със SPF, дори и в дните, когато е облачно. Степента на защита не трябва да бъде по-малко от 25, за девойките с бяла кожа – 30 и повече.

Много използват слънцезащитни кремове, нанасят ги на лицето, но забравят за най-деликатните участъци, например, за устните.

Тънката, нежна кожа на устните е изложена на негативното слънчево въздействие в особено голяма степен, затова задължително трябва да се осигури защита.

За тази цел могат да се използват хигиенни и декоративни червила със слънцезащитни фактори.