Топ идеи за избелване на зъби
Любопитно

Тайните за красива усмивка в бели зъби всъщност вече не са тайни. Те са полезни практики, които е редно да следваме, особно ако държим на приятна усмивка и бели зъби. И тъй като начините за постигане на тази цел не са един или два е добре да отбележим най-добрите сред тях и какви са ползите им.

Име редица неща, които правим ежедневно без да подозираме, че именно те са едни от основните причини за потъмнели зъби. Например ако сте любители на виното и по-точно на червеното, със сигурност често добавяте чаша към вечерното си меню. Честата употреба на червени вина е сред основните причини за потъмнели зъби.

Други причини, които са част от ежедневието ни са пиенето на черен чай, пушенето на цигари и пури. В случай, че сте любители на на всички тези „активности“, бъдете сигурни, че при лоша поддръжка неприятните резултати за зъбите няма да закъснеят.

Други виновници

Други чести виновници за тъмни петна по зъбите са газираните напитки и по-точно тези с доста добавени оцветители. Такива са също сосовете, приготвени с помощта на печено месо. Виновници за потъмняването на зъбите могат да бъдат и тъмните плодови сокове. Накратко нещата стоят по следния абсолютно простичък начин: ако това, което ядете и пиете е с тъмен цвят преди да го употребите, то най-вероятно ще повлияе на белотата на зъбите Ви.

Начини за полеви справяния със ситуацията

В случай че имате тази възможност, постарайте се да измиете зъбите си веднага след хранене. За целта използвайте четката, която сте избрали като най-подходяща за Вас и добър вид паста за зъби, която е от голямо значение за поддържането на бели и здрави зъби. В случай, че се намирате навън и нямате достъп до четката и пастата си за зъби, изяжте ябълка. Това би оказало добър ефект, относно мисията по опазването на зъбите Ви бели.

Избелване на зъби - съветите на специалистите

Сменяйте главата на четката си поне веднъж на всеки 2-3 месеца. Дори да разполагате с електрическа четка за зъби, имайте предвид, че всички модели имат опция за подмяна на главата с нова. В противен случай и несмяняне на четката за зъби ние на практика вкарваме вредни микроби в устата си и по този начин вредим несъзнателно, но много.

Според специалисти, най-добрият начин да мием зъбите си с четка е като държим четката под 45 градусов ъгъл спрямо венците, докато я използваме. Последвалите нежни движения целят премахването чрез кръгови движения на остатъците от храна.

Този тип движение на чеката по зъбите и венците е за предпочитане пред напред-назад движението. Захватът, с който държите четката не трябва да бъде твърде здрав, за да наран ите при натиска венците.

Почиствайте и езика си

Рядко се замисляме, но езикът също е способен да задържа микроби в устната кухина. Наред с венците и зъбите, езикът също има нужда от добро почистване след хранене. Причината е, че не малко вредни микроорганизми могат да се задъжат именно там.

Ето защо помислете и за качественото редовно почистване на езика. Не е нищо специално, просто винаги, когато мием зъбите си, трябва да обръщаме за кратко внимание и на езика. Заслужава си. За целта можем да използваме специален уред за това. От друга страна някои четки за зъби разполагат с оребрена задна част на главата, с която можем да почистим езика повече от лесно.

Качественото почистване на езика всяка сутрин ще води със себе си свеж дъх и липса на плака по езика. Езикуът е един от основните причините на лош дъх, тъй като има способноста да задържа бактерия, която в случай, че не бъде отмита създава нежеланото неудобство.

Яжте „почистващи“ храни

Какво ще рече почивстващи храни? Навярно сте гледали филм или сте чели книга, в която някой е захвърлен на самотен остров и трябва да се справя сам, оцелявайки без хладилник, телефон и четка за зъби. Има начини обаче, макар и полеви, чрез които да успеем да почистим зъбите си с помошта на храна. Не каквато и да е храна разбира се, а таква, която би могла да успее да почисти останалата друга храна по зъбите ни.

Такива са храните, които имат твърда консистенция или са хрупкави. Именно те могат да почистят сравнително зъбите ни, докато ги ядем. Вече споменахме ябълките, които са доста добри в почистването на излишните остатъчци от храна от зъбите. В случай, че сте офиса или навън, осигурете си една ябълка след хранене и ще забележите как т. нар. „природна четка за зъби“ ще се спрсви с нежеланите остатъци от храна.

Други много добри варианти за почистване на зъбите чрез храна са суровите моркови, целината и пуканките. Тези продукти и по-точно тяхната консистенция успяват да почистят сравнително добре устната кухина и пространствата между зъбите от нежеланите остатъци от храна.

Правете гаргара с ябълков оцет

Да, може и да звучи странно и дори леко притеснително, имайки предвид силния вкус на оцета. Но този от ябълки всъщност притежава доста по-мек вкус и е добър начин за поддържаме здрави и най-вече бели зъби.

Жабурете кратко устата с ябълков оцет сутрин, след което мийте зъбите си по стандартния начин, както обикновено. Оцетът помага срещу остатъците от храна и напитки, които се появяват във вид на тъмни участъци по зъбите. Той избелва и убива бактериите в устата, по зъбите и по венците.

Сода за хляб

Много считат този метод за добър, стане ли въпрос за избелване на зъби. Това е и един от най-старите начини, чрез които хората още преди поколения са се грижили за бели зъби. Съветът обаче е да не прекаляваме с триенето на зъбите и венците със сода, тъй като може да бъде нарушен и емейла на зъбите, макар и да действа добре и срещу нежеланите тъмни петна.

Освежителите

Поддържайте свежест. Приятният дъх не е просто притен дъх. Той показва, че цялата „атмосфера“ в устната кухина е освежена и чиста. Леко първобитен, но забавен начин да проверим дъха си е като оближем дланта (условието е да е чиста). След което подушим все още влажната част. Ако се натъкнем на нещо неприятно, значи имаме нужда от освежаване. Ако ли не, то тогава няма проблем.

За освжаване на устата и дъха, както и за поддържане на здрави венци и зъби се предлагат различни видове води. Изберете такава, която да бъде без захар в съдържанието си. Уверете се и че избраната от Вас вода за уста е без алкохол, тъй като доста пт предлаганите продукти са такива.

А твърде голямото количество алкохол в съдържанието на водата за уста би могло да доведе до допълнително изсушаване на тъканите в устата, правейки ги по този начин податливи към наличието на бактерии.

Опитайте да чистите зъбите с конец и ....със затворени очи

Под „затворени очи“ трябва да се разбира, че ако можете да чистите зъбите си с конец по този начин и без да имате нужда от огледало, той със сигурност ще можете да правите това при полеви условия, в колата, в офиса, зад бюрото, в леглото и на практика навсякъде.

В този ред на мисли е добре да си осигурите опаковка конец за зъби под ръка По този начин ще успявате да чистите зъбите си навсякъде и при нужда.

Миенето на зъбите

За здрави и бели зъби, мийте малките си „другарчета“ веднага след ставане от леглото и малко преди лягане. Това са едни от най-критичните моменти през деня за устната кухина, припомнят специалистите. Това е така, понеже слюнката (която съдържа и причинителят на кариеси плаката) изсъхва нощем. Ето защо при събуждане и ставане от леглото е добре да се заемете със задачата по отмиването на тази плака незабавно.

Избелващи ленти и избелващи пасти

На българския пазар са налични ленти за избелване на зъби и избелващи пасти, които могат да допринесат изключително благоприятно за искрящо белия цвят на вашите зъби. Те гарантират успеваемост в процеса по избелване и са произведени от доказани специалисти. Обикновено лентите за избелване се поставят за определено време върху зъбите, докато избелващите пасти действат спрямо регулярното миене на зъбите.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 166

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg