Животът е пълен със задължения, дела и грижи. И за всичко това никога времето не стига. Вечното бързане е неизбежно, като количеството задължения не намалява. Какво да правим? Можем да се сдобием с навици, които да ни помагат да успяваме във всичко, без да бързаме.

Как да успяваме, без да бързаме

1.Да планираме – един от най-полезните навици

Отличен навик – предварително да планираме. В неделя трябва да си съставим план за седмицата, да разпишем всички дейности, които е необходимо да се направят и да уточним времето, което трябва да отделим за тях.

Този план помага да разпределим силите си, изразходеното време. И да забравим за най-важното вече няма как да го постигнем. Ако знаем предварително, че за едно нещо ще ни е необходим един час, а за друго – 3 часа, това ще ни позволи да планираме и други важни дела и да избегнем бързането.

За почивката също не трябва да се забравя. За нея е необходимо да се отдели специално време.

2.Да не се захващаме за всичко веднага

Много от нас имат следния навик – да се захващат едновременно за много неща. Това невинаги е оправдано.

Разбира се, можем паралелно да разговаряме по телефона и да бършем прах. Но писането на доклад и едновременно да си играем с детето едва ли можем да постигнем. След това настъпва опустошение и умора.

Затова е важно първо да изпълним всичко до край, а след това да пристъпим към следващото.

3.Да отделим време за отдих

Да работим без почивки и отдих не е необходимо. Това ще доведе до хронична умора, апатия и сериозни грешки. Освен това работоспособността при такова темпо задължително се понижава.

Какво да правим? Да си изградим навик – да си почиваме. И това трябва да се прави всеки ден. Важно е да се изключим от всички грижи и проблеми. Организмът се нуждае от презареждане. Почивката помага да успяваме във всичко и да бъдем активни.

4.Да се защитим от разсейващи фактори

Социални мрежи, телефонни обаждания, фонова музика, странични шумове разсейват. Това пречи на нормалната работа. Тези вредни навици отнемат много време, което можем да прекараме полезно.

Затова всичко, което ни разсейва, е необходимо първо да се намери, а след това по възможност да се отстрани.

Да изключим музиката, да престанем постоянно да поглеждаме в социалните мрежи, да не говорим по телефона, докато не сме си свършили работата.

5.Самопознание и самоанализ помагат за избавяне от излишното

Понякога е много важно да анализираме своите действия, мисли и желания. Самопознанието и самоанализът ще ни позволят да намерим ненужното и да се избавим от него.

Възможно е да съществува страх, че няма да успеем нещо да свършим. На помощ тук ни идва дневния режим, анализът на собствените сили и умения. За тази цел е необходимо да познаваме сами себе си.

Може би има твърде много преживявания за миналото или планове за бъдещето.

Трябва да живеем тук и сега. Разбира се, да мислим за бъдещето и да забравим за миналото не е необходимо. Но няма смисъл да посвещаваме на това часове. Това само ни пречи да действаме.

Твърде много стрес, различна информация? Трябва да умеем да превключваме своите мисли, да се справяме със стреса. Що се отнася до информацията, необходимо е да се сортира. Не е нужно да се отстранява, а е важно да остане в паметта.

Самопознанието ще ни позволи да разберем какво искаме всъщност и какво не стига. На това трябва да се обърне и внимание. Възможно е много неща да са излишни и да нямат никаква полза.

6.Да се научим да се чувстваме комфортно, когато не правим нищо

Да свикваме постоянно да правим нещо, много от нас се чувстват некомфортно, ако няма какво да правят. Например, когато са на опашка, винаги желаят да почетат нещо, да проведат разговор по телефона.

Разбира се, ако това нещо е полезно, можем смело да го правим. Но ако няма какво да правим, то по-добре да отделим време за отдих или просто да послушаме музика.