В последните година-две феновете на здравословния начин на живот имат ново увлечение – водородна вода.

Вече може да се поръчва по ресторанти или фитнес центрове вместо обичайната питейна вода.

В някои козметични салони на нейната основа се приготвят маски, а предприемчивите търговци вече рекламират прибори за производство на водородна вода в домашни условия.

Какво е това водородна вода и в какво се крият причините за тази нейна популярност?

Окислителен стрес и водород

Значително количество външни въздействия и заболявания, сред които и хронични, водят до развитие на окислителен стрес – образуване в клетките на организма на активни форми кислород – пероксиди и свободнорадикални молекули.

На този фон протича окислението и увреждането на липидите, ДНК и други жизненоважни съединения. Окислителният стрес само по себе си е неизменна част от нашата биология.

Но ако се развива като компонент на болестта на Алцхаймер, атеросклероза, повишено артериално налягане, синдром на хронична умора, рак и други патологии, с които трябва да се борим.

Водородът е възстановител и мощен антиоксидант, който крайно ефективно деактивира активните форми на кислород.

Изследванията показват, че водородът може да оказва положително, защитно действие на тъканите на организма при различни заболявания, така или иначе свързани с окислителен стрес.

Водород във водата и под формата на газ

Първите съобщения за ефектите на молекулярния водород се появиха още през 1975 година. Учените сложили мишки с рак на кожата в камера с повишено съдържание на водород във въздуха и налягане, което довело до намаляване размерите на злокачествените образувания.

Ефектът на хипербарния водород също се наблюдава при хронични патологии на черния дроб, развиващи се при шистосомоза.

През 2005 година японски изследователи споделят за разработката на уникално до този момент устройство, което позволява получаването на вода, обогатена с водород, но с неутрално pH. Тази вода понижавала окислителният стрес при мишките.

Мишките 1-4% газообразен водород, което довело до намаляване мащабите на увреждане на тъканите на мозъка. Оказало се, че водородът влиза във взаимодействие с такива окислители като хидроксидни йони и пероксинитрит, и успешно ги блокирал.

От този момент активността на учените от цял свят по отношение на водорода – в газообразен или в разтворен вид, започнала бързо да нараства.

Днес на особена популярност се радва водородната вода с разтворен молекулярен кислород.

Тази течност се продава в метализирани пакети – неустойчивите връзки между молекулите на водорода и на водата леко се разкъсват, и водородът се отделя. Тоест пластмасови и тънкостенни стъклени бутилки не са подходящи.

Поради тази причина отворена бутилка не трябва да се съхранява. Съществуват също и таблетки, които следва да разтварят течността за получаване на водородна вода.

Водородна вода и болести

В списък с патологични състояния, съпровождащи окислителния стрес, за който е доказан положителен ефект от действието на водородната вода, влизат възпалителни процеси, много метаболитни нарушения, някои невродегенеративни заболявания, травми и др.

По експериментален път е доказано, че водородът потиска отключването на т.нар. сигнални пътища при някои алергии, блокират се процесите на апоптоза – програмирана гибел на клетките.

Сред другите механизми за въздействие на водородната вода е регулация на активността на митохондриалните РНК, а също и синтез на хормона грелин, и като следствие активността на стомаха.

Само за последните 10 години изследвания се доказва разтвореният във вода водород на повече от 170 патологии при хора и животни.