Края на лятото е време за събиране на билки.

Въпреки че фитотерапията, лечението с билки, се смята за нетрадиционна медицина, много плодове и растения официално са признати за лекарствени средства.

Тяхното лечебно действие е потвърдено не само от лекарската практика, но и от клинични изпитвания. Затова и ефектът от неговата употреба е гарантиран.

При някои заболявания билките действат също толкова бързо колкото и лекарствата, но без страничните ефекти на последните.

1. Офика – за укрепване на кръвоносните съдове

Известни са повече от 100 сортове офика.

Най-ценната разновидност е черноплодната офика – арония, която се цени, поради своята непретенциозност и висока продуктивност.

Сред фитотерапевтите пък се слави, поради високото съдържание на флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове, повишават тяхната еластичност и понижават тяхната проницаемост.

Аронията също ефективно понижава артериалното налягане.

Но трябва да се помни, че при някои заболявания на сърдечно-съдовата система приемът на арония може да предизвика рязко понижаване на кръвното.

Затова и не е препоръчително да се употребява черноплодна офика в големи количества.

Рецепта

Супена лъжица изсушени плодове са вари с чаша вряла вода, оставя се да престои 30 минути, приемат се по 0.5 чаши 2-3 пъти на ден.

2. Тиквички – вместо диуретици

Този нискокалоричен зеленчук, 100 грама – 27 килокалории, благодарение на високото съдържание на растителни влакна създава илюзия за допълнително насищане.

Тиквичките лесно се усвояват, затова и са във всички диети при възпалителни заболявания на стомаха, червата, черния дроб.

Тиквичките притежават диуретично действие, което е незаменимо при сърдечно-съдови заболявания, които често се съпровождат с отоци.

Най-полезни са по-малките тиквички – 10-15 см, в тях се съдържа максимално количество полезни вещества.

Рецепта

Запечени тиквички – прясна тиквичка се почиства и нарязва на парчета, леко се осолява, залива се с растително масло.

Запича се на фурна за около 10 минути. Готовото ястие се украсява със зелена салата.

3. Чага за профилактика на рак

Многогодишна гъба паразит, който най-често расте на стволовете на брезите.

Чага е богата на минерални соли, биологично активни вещества и органични киселини.

Призната е от официалната медицина – на основата на чага се произвежда лекарство.

В билковото лечение настоят от чага се използва за профилактика, но не и за лечение на онкологични заболявания.

Рецепта

100 грама чага се заливат с 1 литър вряла вода и се оставят да престоят 6 часа.

Размекналата се чага се накисва в топла вода и се оставя да престои в тъмно помещение.

Прецежда се и се приема по 1/3 чаша 3 пъти дневно.

Целина

Повече е известна като ароматна подправка, която подчертава вкуса на всяко ястие.

Но освен това се слави със своите целебни свойства, за които са писали още Сократ и Авицена.

Целината е известна със своето тонизиращо действие върху мъжкия организъм, поради което често се нарича градинска виагра.

При редовна употреба на целина се повишават нивата на хормоните, които регулират мъжката потенция.

За да бъде целината максимално ефективна, се препоръчва пиенето на прясно изцеден сок или да се употребяват в суров вид.

Целината също помага срещу лош дъх.

За тази цел трябва добре изцеден лист или стъбло от растението.

Рецепта

2 стъбла от целина се изцеждат на сокоизтисквачка, смесва се със сок от моркови, тъй като сокът от целина има специфичен вкус и се пие пресен.