Описание

Цервицит представлява инфекция на долния генитален тракт, характеризираща се с възпаление на канала на шийката на матката или цервикалния канал.

То може да бъде причинено от полово предавани заболявания или от нараняване на шийката на матката, от чужд предмет, поставен във влагалището, както и от маточните спирали против забременяване или от злокачествено заболяване.

В мнозинството от случаите заболяването остава нелекувано, защото жените не знаят за него. Често възпалението се развива безсимптомно.

Ако не се лекува своевременно може да доведе до:

• тазова възпалителна болест, стерилитет, извънматочна бременност, хронична болка в таза;
• Спонтанен аборт, рак на шийката на матката или усложнения при раждане;

Състоянието е сред честите гинекологични заболявания. Повече от половината жени могат да го развият в определен момент от живота си. Рисковите фактори са започването на полов живот на ранна възраст, високо рисково сексуално поведение, анамнеза на полово предавани болести, както и множество сексуални партньори.

Какви са симптомите?

В най-леката форма на заболяването можете да не забележите никакви симптоми. Първата изява вероятно ще бъде вагинално течение, което се усилва веднага след менструацията.

Други възможни клинични симптоми са:

• Вагинално кървене;
• Сърбеж и възпаление на външните полови органи;
• Болка при полово сношение;
• Кървене или зацапване след полов акт или между менструациите;
• Усещане за парене по време на уриниране;
• Болка в долната част на гърба или болка в долната част на корема, понякога се усеща само по време на полов акт;

При по-тежките случаи вагиналното течение е обилно, изглежда като гной и има неприятна миризма, придружено със силен сърбеж вагинална и коремна болка. Ако инфекцията се разпространи към други органи, температурата на пациентите се повишава, усещат гадене и коремна болка.

Какви са причините?

• Вагинална инфекция или полово предавани болести като гонорея, хламидия и трихомониаза;
• HIV, инфекция с вируса на херпес – генитален херпес и човешки папиломен вирус;
• Нараняване или дразнене поради реакция на съставките на сапуни, душ гелове или забравен тампон, също могат да причинят заболяването. Продължителното дразнене прави цервикса податлив на инфекции.
• Възможно е възпалението да се дължи на алергична реакция на спермициди – средства за контрацепция, неутрализиращи действието на сперматозоидите и прилагащи се вагинално или на латекса в презерватива.

Лечение на цервицит

Инфекциозните причинители като гонорея и хламидия се третират с антибиотици. В зависимост от причината могат да ви предпишат антивирусни лекарствени средства като ацикловир за лечение на генитален херпес.
При бременност ще е нужно да се консултирате със специалист по инфекциозни болести, който да ви помогне за лечението.
Ако инфекцията се е разпространила, може да се наложи хоспитализация.

Как да се предпазим?

Инфекциозните причинители са предотвратими чрез прилагането на техники за безопасен секс.

Ограничете сексуалните си контакти. Поинтересувайте се от сексуалната история на партньора ви. Направете презерватива задължителен елемент от всеки ваш сексуален контакт. Прилагането на спермициди след свалянето на презерватива, най-вероятно ще предотврати възпалението на цервикалния канал.
При вагинални инфекции започнете веднага лечение, преди да са засегнали и шийката на матката.
Редовните гинекологични прегледи и цитонамазки се препоръчват, независимо дали имате някакви симптоми и особено ако сте сексуално активни.
Препоръчвайте партньора си редовно да се изследва за полово предавани инфекции.
Избягвайте химически дразнители като дезодорирани тампони, интимни душове или спрейове.