Описание

Цервицит представлява инфекция на долния генитален тракт, характеризираща се с възпаление на канала на шийката на матката или цервикалния канал.

То може да бъде причинено от полово предавани заболявания или от нараняване на шийката на матката, от чужд предмет, поставен във влагалището, както и от маточните спирали против забременяване или от злокачествено заболяване.

В мнозинството от случаите заболяването остава нелекувано, защото жените не знаят за него. Често възпалението се развива безсимптомно.

Ако не се лекува своевременно може да доведе до:

• тазова възпалителна болест, стерилитет, извънматочна бременност, хронична болка в таза;
• Спонтанен аборт, рак на шийката на матката или усложнения при раждане;

Състоянието е сред честите гинекологични заболявания. Повече от половината жени могат да го развият в определен момент от живота си. Рисковите фактори са започването на полов живот на ранна възраст, високо рисково сексуално поведение, анамнеза на полово предавани болести, както и множество сексуални партньори.

Какви са симптомите?

В най-леката форма на заболяването можете да не забележите никакви симптоми. Първата изява вероятно ще бъде вагинално течение, което се усилва веднага след менструацията.

Други възможни клинични симптоми са:

• Вагинално кървене;
• Сърбеж и възпаление на външните полови органи;
• Болка при полово сношение;
• Кървене или зацапване след полов акт или между менструациите;
• Усещане за парене по време на уриниране;
• Болка в долната част на гърба или болка в долната част на корема, понякога се усеща само по време на полов акт;

При по-тежките случаи вагиналното течение е обилно, изглежда като гной и има неприятна миризма, придружено със силен сърбеж вагинална и коремна болка.

Ако инфекцията се разпространи към други органи, температурата на пациентите се повишава, усещат гадене и коремна болка.

Какви са причините?

• Вагинална инфекция или полово предавани болести като гонорея, хламидия и трихомониаза;
• HIV, инфекция с вируса на херпес – генитален херпес и човешки папиломен вирус;
• Нараняване или дразнене поради реакция на съставките на сапуни, душ гелове или забравен тампон, също могат да причинят заболяването. Продължителното дразнене прави цервикса податлив на инфекции.
• Възможно е възпалението да се дължи на алергична реакция на спермициди – средства за контрацепция, неутрализиращи действието на сперматозоидите и прилагащи се вагинално или на латекса в презерватива.

Лечение на цервицит

Инфекциозните заболявания, като цервицитът, изискват специализирано внимание и подход при лечението си. Важно е да се разбере, че цервицитът, който често е предизвикан от инфекциозни агенти като гонорея или хламидия, изисква адекватно лечение, което обикновено включва прием на антибиотици.

Когато става въпрос за лечение на цервицит, определени видове бактерии и вируси могат да бъдат източници на проблема.

Например, гонококите (при гонорея) или хламидията са често срещани в случаите на цервицит и обикновено се третират успешно с определени видове антибиотици. Това е изключително важно, тъй като нелекуваните инфекции могат да доведат до сериозни последици и усложнения.

За лечение на гениталния херпес, който също може да предизвика цервицит, лекарите често препоръчват антивирусни лекарства като ацикловир. Тези медикаменти се използват за контролиране на развитието на вируса и намаляване на симптомите при инфекция.

Когато става въпрос за бременност, консултация със специалист по инфекциозни болести е от съществено значение.

Бременните жени трябва специално да обмислят рисковете и лечението, което могат да се изисква, тъй като инфекциите могат да представляват риск както за тях, така и за бебето.

Процедурите за лечение по време на бременност са обект на внимателно преценяване, за да се гарантира безопасността на бебето и да се поддържа здравето на бременната жена.

В случаите, когато инфекцията се разпространи или усложни, е възможно да бъде необходимо хоспитализиране. Това може да се наложи, за да се осигури по-интензивно и наблюдавано лечение, което да помогне за контролиране на инфекцията и за предотвратяване на евентуални сериозни последици.

Важно е да се подчертае, че лечението на цервицита изисква стриктно спазване на указанията на лекаря и завършване на пълния курс на предписаните лекарства, дори ако симптомите изчезнат. Това помага за избягване на рецидиви и намаляване на вероятността за развитие на устойчивост към лекарствата.

В крайна сметка, редовните консултации с медицински специалисти са от ключово значение за правилното и ефективно лечение на цервицита и свързаните с него инфекции, особено когато става въпрос за специфични случаи като бременност или разпространение на инфекцията.

Как да се предпазим?

Инфекциозните причинители са предотвратими чрез прилагането на техники за безопасен секс.

Ограничете сексуалните си контакти. Поинтересувайте се от сексуалната история на партньора ви. Направете презерватива задължителен елемент от всеки ваш сексуален контакт. Прилагането на спермициди след свалянето на презерватива, най-вероятно ще предотврати възпалението на цервикалния канал.
При вагинални инфекции започнете веднага лечение, преди да са засегнали и шийката на матката.
Редовните гинекологични прегледи и цитонамазки се препоръчват, независимо дали имате някакви симптоми и особено ако сте сексуално активни.
Препоръчвайте партньора си редовно да се изследва за полово предавани инфекции.
Избягвайте химически дразнители като дезодорирани тампони, интимни душове или спрейове.