По данни на СЗО, 70% от хората се сблъскват с главоболие поне веднъж в рамките на година. Научните изследвания показват, че най-често проявленията безпокоят хората от две възрастови групи – 25-30 години и 30-39 години. При това жените са в по-голяма степен предразположени към главоболие от мъжете.

И макар главоболието – това да е много разпространен симптом, който може да сигнализира за различни заболявания, много често то се предизвиква от стрес, безсъние, продължителна работа пред компютър, употреба на алкохол, стимуланти.

Докторът на медицинските науки, педиатърът Дън Бренан разказва, че само 20% от всички видове главоболие са свързани с храна. Експертите провеждат изследвания и посочват списък с храни, които най-често предизвикват главоболие при предразположени към мигрена хора.

Кои са храните провокатори на силно главоболие

1.Червено вино

Сред всички видове алкохол червеното вино най-често е провокатор на мигрена. И за това са виновни сулфитите и амините в неговия състав. Причината е в това, че виното съдържа по-голямо количество от тези вещества, отколкото всяка друга напитка.

Други видове алкохол стават източник на главоболие, заради това, че увеличават притока на кръв към мозъка и могат да предизвикат обезводняване. И първото, и второто, според докторът на медицинските науки Робърт Дароф, е провокатор на мигрена. Към алкохол са чувствителни 33% от хората, страдащи от мигрена.

2.Храни и напитки с кофеин

Кофеинът предизвиква главоболие при тези, които са предразположени към него. Хората, при които мигрената е често явление, трябва да намалят количеството кофеин, който постъпва през деня, до 200 мг, което се равнява на 2 кафета.

Обзор на изследвания от 2007 г. показва, че кофеинът въздейства на рецепторите в мозъка, свързани с мигрена. Така това вещество предизвиква лека физическа зависимост.

Интересно е, че кофеинът е с болкоуспокояващ ефект. И ако вече ви боли глава, ако изпиете 1-2 кафета, това може да успокои главоболието, но до определен момент, за това не трябва да се прекалява.

Ако чаша кафе помага за успокояване на болката, второ не следва да се пие, тъй като главоболието може да се върне и то с по-голяма сила.

3.Натриев глутамат

През последните години тази хранителна добавка се порицава от учени и лекари. Обвинява се в това, че предизвиква привикване, стимулира апетита и е свързана с увеличаване на риска от затлъстяване. Малко са тези, които знаят, че също може да предизвика мигрена.

Макар и да са необходими допълнителни научни изследвания, едно проведено през 2016 г. показва, че натриевият глутамат е причина за поява на 2.5% от случаите на главоболие.

Експерти отбелязват, че това вещество се съдържа не само в преработените храни, но и в някои натурални, например, домати и сирене.

4.Цитруси

С ярките и ароматни цитруси не всичко е еднозначно. Едни изследвания доказват връзката между мигрената и яденето на цитруси, други я опровергават. Едно обаче е ясно – цитруси, съдържащи фенилетиламин, например, плодовете, подобни на лимона – цитрон и хибриди, създадени на основата на него – лимон, лайм, способстват за възникване на главоболие.

Изследователите също така отбелязват, че е напълно възможно цитрусите да предизвикват проявления на мигрена само при чувствителни към това хора.

5.Сладолед

Малко хора знаят, че това любимо лакомство на деца и възрастни може да предизвика главоболие при чувствителни към него хора. Става въпрос за болки, които възникват в отговор на студена стимулация. Появява се, когато човек яде твърде бързо студена храна или пие такава напитка.

Изследователите съветват да ядем бавно сладолед. И съвсем да не пием студена вода или да го правим бавно, без да бързаме.

6.Чедър, пармезан и бри

Узрелите сирена са полезна диетична храна, ценен източник на белтъчини и витамини. В тях обаче присъства веществото тирамин, което се появява при разграждане на някои храни.

Колкото повече зрее сиренето, толкова по-висока е концентрацията на тирамин. Учените смятат това вещество за потенциален провокатор на мигрена и препоръчват да се отнасяме със зрелите сирена с повишено внимание.

За човек страдащ от мигрена от полза могат да са други видове млечни продукти, сред които извара или обикновеното бяло саламурено сирене.

7. Соев сос

При приготвянето на някои сосове се използва споменатият по-горе натриев глутамат, което прави и соевият сос потенциален провокатор на главоболие. При производството му в повечето случаи се влага тази хранителна добавка.