Ароматните кексчета с меден сироп и топящите се в устата понички с кондезирано мляко разтреперват, които умират за сладко.

Но изброените лакомства са не само виновници, но и причина за нарушения на жизненоважни системи.

Този страничен ефект се обуславя от съдържанието на маргарин в сладкарските изделия, който се произвежда чрез хидрогенизация.

Последният, на свой ред, води до образуване на трансмазнини, които могат да нанесат непоправима вреда на здравето.

Само трансмазнините ли вредят на здравето?

При производство на маргарин основната суровина е твърда мазнина, преминала през процес на хидрогенизация и получена от растително и палмово масло.

Последното често се заменя с кокосово.

Изброените съставки заемат 82% от масата, останалата част е спомагателна суровина + вкусови добавки.

Обикновено в рецептата на маргарина включва вода, мляко, емулгатори, оцветители, сол, консерванти и ароматизатори.

В този списък често попадат захар и скорбяла.

Въпреки наличието на изброените компоненти в маргарина, все пак не може да окаже неблагоприятно влияние.

Например, бета-каротин /Е160а/, който често се използва за оцветител, е безопасна хранителна добавка.

По своята същност, този пигмент от растителен произход, формиращ се в растения в процеса на фотогенеза.

Не е токсичен, а излишъкът и продължителната употреба не се съпровождат с негативни странични ефекти.

Какъв е изводът?

Почти неизвестните химически наименования невинаги представляват опасност за здравето.

Основната заплаха са растителните мазнини, преминали през процес на хидрогенизация.

При покупка е много важно да се обръща внимание на състава.

Дори и на етикета да има фрази „модифицирани“ мазнини, това не означава, че маргаринът е изцяло натурален.

Под изменените формулировки се крият трансмазнини.

Какво казват лекарите?

Специалистите в един глас твърдят, че трансмазнините не усвояват от човешкия организъм.

Напротив, възможно е те да нарушат функцията на клетъчните мембрани, да отрежат достъпа до хранителни вещества, да забавят метаболизма и да се развият усложнения.

Сред последните следва да се отбележи стенокардия, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, жлъчнокаменна болест, слабоумие, безплодие.

Ситуацията в България и в европейските държави

В европейските държави на опаковката винаги се изписва пълната информация за съставките на продукта.

Още повече, че контролните органи много внимателно следят за изпълнение на доста строгите изисквания.

А това означава, че гражданите са напълно информирани какво слагат на масата.

Така например, в Дания правителството е установило забрана за производство на храни със съдържание на трансмазнини над 2%.

Съвременните технологии не стоят на място

Технологиите за производство на храни толкова напреднаха, че днес по магазините можем да срещнем маргарин без трансмазнини, който обаче е с цената на натуралното краве масло.

Оказва се, че преобразуването на течните растителни масла е възможно не само посредством технологичен прием на хидрогенизация.

Но и с помощта на естествени ензими, които придават на готовия маргарин пластична консистенция без изменения в структурата на молекулите мастни киселини.

Това означава, че маргаринът, получен с участието на ензими, запазва лъвски пай полезни вещества, съдържащи се в използваните растителни масла + омега-3.

Този маргарин е абсолютно безопасен за здравето и е подходящ за приготвяне на всякакви бисквити, които на вкус тези, приготвени с обикновен маргарин.

Можем много лесно да различим, полезният маргарин от вредния.

На опаковката се отбелязва „0% трансмазнини“, „фракционирани масла“ или „нехидрогенирани масла“.