Каква жена не мечтае за красиви и гъсти коси? Засега лекарите са разработили сложни схеми за пресаждане, в индустрията на фризьорското изкуство преди няколко беше направена истинска сензация – появи се метод за удължаване и сгъстяване на косата.

Вероятно на повечето от вас ще ви се стори, че мечтите са се сбъднали – макар и процедурата по удължаване да не е от евтините, практически всяка жена може с няколко пъти да увеличи обема на своята коса, да промени дължината и цвета ѝ и така да се превърне в истинска кралица на красотата.

Но известно време след възторжените отзиви се появиха и първите негативни – жените се оплаквали, че след свалянето на прикачените коси те едва не загубвали и своите собствени. А за лечението на увредените коси били необходими много време и средства.

Безопасно ли е удължаването на косата или по-добре да забравим за тези възможности и да се задоволим с това, което природата ни е дала?

Видове удължаване

За начало е необходимо да си изясним как се осъществява прикачването на коса. По технология то се разделя на горещо и студено, но и в този и в другия случай чуждите кичури коса се прикрепят към собствените с помощта на лепило и понякога с метални скоби. При това на мястото на прикрепянето се образуват микрокапсули, подобни на мъниста.

Горещото удължаване е по английска технология – това е способ, при който кичурите се прикрепват с нагрят кератин или восък без използването на скоби. Италианската технология предполага още и използването на специални метални скоби, които предварително се нагряват на необходимата температура.

Последен писък на модата е ултразвуковото удължаване, клипсите се разтопяват под действието на ултразвуковите вълни.

Английската технология може да изглежда по-щадяща, тъй като в косата няма метал. Но в този случай и здравината на прикрепените кичури коса не е много голяма – възможно съвсем неочаквано да се откачат. Така че по отношение на надеждността италианския способ с металните клипси надделява.

Студеното удължаване също се осъществява по няколко начина:

• С помощта на специална лента, на която се разпределят кичурите. Тя се прикрепя към корените на собствената коса с помощта на лепило. Това е най-бързият и евтин начин за удължаване.
• Процедурата по прилепването на чуждите кичури към собствените е подходяща повече за блондинки, тъй като лепилото има светъл оттенък.
• Кичурите коса се прикрепят към собствените с помощта на малки метални скоби, съответстващи на цвета на косата.

Как да изберете коса за прикачване?

Това е следващият, но изобщо не по-малко важен въпрос. Какъв е смисълът на удължаването, ако „неродната“ коса ще изглежда неестествено? За прикачване се използват само натурални човешки коси и никога изкуствени.

Чуждите коси трябва да съответстват по структура на собствените, в противен случай разликата ще бъде твърде очевидна. И това не се дължи на косата, тъй като тя може да се боядиса.

Преди продажба чуждите кичури коса преминават през дезинфекция и специална обработка и точно тук неопитните купувачи ги очаква неприятна изненада – косите се шлифоват и се покриват със силикон.

И заради това изглеждат изключително привлекателно. Но след 2-3 измивания напълно променят структурата си и то дори до неузнаваемост.

Как да се грижим за такава коса?

Не трябва да посещавате сауни, тъй като при висока температура лепилото се разлепва.