Народните мъдрости никога не възникват напразно. Очевидно, на пръв поглед поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта“ скрива дълбокия си смисъл.

Сънят ни помага за вземаме правилните решения, и е необходимо да го използваме с цел избягване на грешки и неуспехи.

Как сънят е свързан със способността ни да вземаме правилни решения?

Най-новите изследвания говорят за наличие на пряка връзка между качеството на съня и силата на волята на човека. Този, който не се наспива или има проблеми със съня най-често взема импулсивни решения, с усилие се концентрира, излага се на неоправдани рискове.

Достатъчният сън помага за подобряване на самоконтрола и за трениране на силата на волята. Още повече, че за упражняването на тази ваша способност ще разходите по-малко енергия, отколкото тези, които спят малко и се опитват да работят над себе си.

Резултатите от изследванията с проведено МРТ само потвърждават тези факти. Когато участниците в експеримента се опитвали да контролират импулсите и поведението си, учените регистрирали повишена активност в префронталната кора.

Сканирането на мозъка на хора, които имат проблеми със съня показало, че при тях тази активност е понижена.

Изследователите предполагат, че способността за самоконтрол се намира в пряка зависимост от качеството и количеството сън.

Взаимовръзката между съня и силата на волята може лесно да се обясни. Умението на човек да се контролира, да взема правилните решения и да прави верен избор изисква аналитично мислене и внимателност.

Не е изненадващо, че тези, които спят малко и непълноценно, губят способност да мислят трезво.

Липсата на сън пречи на нормалната функция на префронталната кора на главния мозък. Затова пък друга област, която отговаря за удоволствието и възнаграждението започва да работи по-активно.

Най-добра илюстрация на този процес ще бъде примера с избора на храна. Няколко изследвания потвърждават, че когато човек не се е наспал, той започва активно да мисли за храна.

Поради тази причина недостатъкът на сън се свързва с наднормено тегло, постоянна употреба на мазна и вредна храна и отклонение от обичайния хранителен режим.

Но последствията от недоспиването засягат не само храненето.

Хората, които не спят пълноценно или пък сънят не им е достатъчен, правят избор в полза на самия прост способ за разрешаване на проблема, склонни са да поемат риск и загубват способността си да дават морална оценка на собствените си постъпки.

Сънят също помага за контролиране на емоциите. Изследванията показват, че лошото качество на съня ни прави прекалено чувствителни към стресови ситуации.

Тези невробиологични структури, които са въвлечени във формирането на емоции и опит, не работят, поради недостиг на сън.

А когато човек се е наспал, те активно се включват в процеса на регулиране на емоционалния фон. Дори краткият сън помага за избягването на фрустрация и прекомерна импулсивност при вземане на решения.

Защо е нужно това да се знае?

За важността на добрия сън е необходимо да се знае не само защото това помага за предпазване от необмислени действия и от лошо настроение.

Тези, които сериозно са се загрижили за здравето си и възнамеряват да променят начина си на живот, трябва да отделят внимание на съня. Това помага за по-добър самоконтрол, за изграждане на полезни навици, и за избор в полза на здравето всеки ден.