След секс сте усетили дърпащи болки в долната част на корема, срамните ви устни са зачервени и са се подули, появява се парене, сърбеж и чести позиви за уриниране? Тези симптоми могат да говорят за вагинит – възпаление на лигавицата на влагалището.

Но кой е виновен за това заболяване?

Кои са 3-те основни причини за вагинита?

1. Инфекции, предаващи се по полов път

Предразполагащ фактор за развитие на вагинит – колпит, могат да станат патогенни микроорганизми – гонококи, хламидии, микоплазми, бледна трепонема, трихомонада.

И макар някои венерически заболявания да протичат безсимптомно, бактериите, рано или късно предизвикват възпаление. В този случай лекарите говорят за специфични вагинити.

Често жената не подозира за наличието на полова инфекция и се обръща към гинеколог едва след появата на неприятните симптоми на вагинит. В този случай за лечение докторът подбира антибиотици, отчитайки чувствителността на възбудителя.

Важно!

Вулвовагинитите с влагалищните течения не са рядкост при малки момичета, най-често това е свързано с глистни инвазии.

2. Нарушаване на естествената микрофлора на влагалището

Лигавицата на влагалището постоянно бива обитавана от определено количество условно патогенни микроорганизми, но киселата среда не им дава да се размножават и съответно да вредят на организма.

В случай на понижаване на имунитета, продължителният прием на някои медикаменти, наличие на ендокринни заболявания или други инфекции, микрофлората на влагалището се променя.

Бактериите на Додерлейн престават да отделят достатъчно количество млечна киселина, унищожаваща микробите и се развива неспецифичен вагинит.

Той може да се предизвика от бактериите стрептококи, стафилококи, чревна или синегнойна бактерия, гъбички от рода Кандида, вирус на херпеса или папилома вирус.

За лечението на вагинит могат да се използват антибиотици, противовирусни или противомикробни препарати. Също определени усилия изисква нормализацията на микрофлората на влагалището и укрепването на имунитета.

3. Увреждане на лигавицата на влагалището по време на секс

За съжаление някои хора действително не умеят правилно да правят секс. Несъблюдаването на елементарни правила за хигиена на половите органи, неизползването на лубриканти, прекомерното усърдие, а понякога и грубостта на мъжете, са фактори, които могат да доведат до травми на лигавицата на влагалището.

Особено често това се случва, ако жената, поради някаква причина не може да сподели своите усещания с интимния си партньор и мълчейки търпи болката.

Вагинитът се развива именно, заради механичното увреждане на влагалището. Като симптомите често се проявяват не само след секс, но и непосредствено по време на половия акт.

Също така възпалението може да бъде предизвикано от алергия към презервативите или към интимна гел смазка. Запомнете – паренето не е нормално усещане по време на секс и колкото по-скоро се избавите от раздразващия фактор, толкова по-добре ще се чувствате.

Постоянната сухота е характерна за естрогеновата недостатъчност. Необходимо е изследване и лечение, след което симптомите обикновено изчезват.

Не игнорирайте опасността!

Дори ако симптомите на вагинита не ви безпокоят често и прехвърлите цялата отговорност на неумелия партньор, все пак ще се наложи да минете през гинекологичен преглед.

Ще ви вземат влагалищна натривка, кръвни проби, ще се проведе и бактериална посявка. Всичко това е необходимо, за да се изключи възможността за инфекциозно заболяване и да се предотврати и да се предотврати развитието на сериозни усложнения от вагинита – възпаление на яйчниците, ендометрит, ерозия на шийката матката, безплодие.