Телевизията и лъскавите списания са пълни с реклами на жени и мъже с ослепителни усмивки. И начинът един човек да изглежда не по-зле от холивудските звезди е правилно да почиства зъбите си. Оказва се, че не всичко е толкова лесно.

Съществуват 3 проблема със зъбите, които се срещат при 99% от хората – кариес, пародонтит и зъбно-челюстни аномалии.

Лекарите към настоящия момент знаят как да се борят с тях, но до сега не съществуват методи тези заболявания да бъдат пресичани още при тяхното зараждане или пък състоянието на зъбите да бъде връщано към нормалното. Но все пак учените продължават активно да търсят начини за разработване на такива терапии.

Кариес

В средата на 19-ти век кариесът е бил голяма рядкост. След като бил открит евтин начин за получаване на захар – основният враг на зъбите, първият кариес започнал да се появява на млечните зъби. А към 14-тата си година децата имали по 3-4 болни зъба.

Методи за профилактика

На време премахвайте зъбната плака – почиствайте зъбите си и правилно употребявайте храни, съдържащи захар – не ги яжте през нощта, между храненията и не яжте след вечери захарни изделия. Въпреки това хората се придържат към тези правила изключително рядко. Най-вероятно, защото повечето не са запознати с тях.

Възможно избавление

Учени от различни държави вече не едно десетилетие разработват ваксина срещу кариес. 2 разновидности вече стигнаха до етап на клинични изпитвания – едната съдържа антитела срещу бактериите, предизвикващи кариес и при взаимодействие с тях ги унищожава, втората се нанася върху зъбите като боя и не позволява причинителите на кариес да се фиксират за тях.

Но засега те не могат да бъдат използвани в практиката, тъй като съответните регулаторни органи не са дали такова разрешение. Лекарите не се съмняват, че ваксина ще се появи в близкото десетилетие.

Това обаче няма да ни избави от необходимостта да мием зъбите си – ваксината ще бъда едно допълнение към обичайните средства за поддържане на хигиена на зъбите.

Зъбно-челюстни аномалии

Растеж на зъбите на неправилно място, нееднакво растящи зъби или неправилна захапка. По оценки на стоматолози, подобни аномалии се срещат при 95% от хората. И виновна за това е еволюцията!

Ако челюстта на маймуната заема 1/3 от обема на нейния череп, то при съвременния човек е максимум 1/5. 32 зъба в такова пространство не се побират.

Последствията, образно казано, от такова претрупване са повишен риск от развитие на кариес и заболявания на пародонта, нарушаване на функциите на органите на храносмилателната система, дишането.

Неправилната захапка също способства за развитието на гингивит и пародонтоза и често е причина за главоболие и за УНГ-заболявания.

Методи за профилактика

Предотвратяване на зъбно-челюстни аномалии е невъзможно – зъбите „се залагат“ вътреутробно, а намесата в този процес, поне към настоящия момент не е безопасно. Аномалиите се коригират с носенето на брекети и скоби – този процес е дълъг, продължителен и болезнен.

Но понастоящем това е единственият начин за поставяне на зъбите на място.

Възможно избавление

Учените очакват подкрепление… от същата тази еволюция. И не напразно. Забелязва се, че в последно време се наблюдава тенденция към редуциране – намаляване на броя и големината на зъбите. Ако тази тенденция се запази, зъбно-челюстните аномалии ще станат също така редки както и през миналите векове.