Сред гинеколозите до сега няма единно мнение относно това дали бременните могат да приемат вана, да плуват в басейн или в открити басейни и да посещават сауна. Какво казват лекарите за допустимостта на водните процедури по време на бременност?

Вана, басейн, сауна по време на бременност през погледа на лекарите

Да започнем с това, че в различните държави към бременността не се отнасят еднакво. В Европа и САЩ не е прието в първите 12 седмици с всички сили да се правят опити за спасяване на бременността.

Смята се, че не трябва да се пречи на организма сам да прецени да остави или да изхвърли ембриона.

Бременността не е болест, а естествено и позитивно състояние на организма на жената, и спонтанният аборт е също нормално явление, смятат в Европа.

И няма смисъл от първия до последния ден да се пият шепи с витамини и таблетки, постоянно да се дава кръв и урина за изследване. Жените работят и никой не се отнася към тях като към болни и немощни.

При правилно отношение и ваната, и басейна, и дори сауната могат да са полезни за жената, износваща дете.

Нека да разгледаме плюсовете и минусите от водните процедури за бременни.

За ползата за здравето

По време на бременност в организма на жената се активизират всички метаболитни процеси. Отделителните органи работят с повишено натоварване, за да се отделят образуващите се продукти от разпада.

Жената по-често ходи до тоалетна, по-интензивно се поти. Влагалищните течения стават повече, а всичко това е благоприятна среда за развитие на бактерии.

Затова хигиенните водни процедури са не просто желателни, те са необходими. И съвсем не е задължително ограничаването само до един кратък топъл душ.

Ваната също оказва благотворно влияние на тялото на жената, тъй като така се намалява натоварването върху гръбнака, облекчават се мускулните спазми, кръвоснабдяването, отоците и напрежението в краката.

Прекрасно действа на организма на бременната и плуването в басейна, като се намалява натоварването върху ставите и мускулите, напрежението в кръста също спада.

Сауната също е полезна, особено за тези, които са свикнали към водни процедури още преди бременността и добре ги понасят.

Бременните най-добре понасят негорещият турски хамам и руската баня с умерена температура и висока влажност. Сауната е по-добре да не се прави известно време.

Но следва да се има предвид, че и за ваната, и за басейна, и още повече за сауната съществуват противопоказания и препоръки, които е най-добре да се следват.

Температура – умереност и още веднъж умереност

  • Екстремните температури са категорично изключени;
  • Ваната трябва да бъде умерено топла – до 37 градуса, и следва да се приема максимум по 15 минути;
  • Водата в басейна също не трябва да бъде твърде студена. Нито в обикновения плувен, нито в басейна на сауната. Температурата следва да е около 24-26 градуса.
  • Ако има избор, бременната е най-добре да предпочете турската баня по време на бременност, в която няма високи температури, екстремно гореща пара и твърде сух въздух както в сауната. Ако се налага ползването на сауна, е желателно увеличаване на влажността на въздуха, а температурата да се понижи като се открехне вратата;
  • Всякакви неблагоприятни изменения в състоянието са показание за незабавно прекратяване на процедурата;