Според статистическите данни, около 80% от хората на възраст 25-30 години страдат от заболявания на венците.

Това разпространение може да се обясни с наличието на придобити заболявания на устната кухина и вътрешните органи, вредни навици, а също неудовлетворителна хигиена.

На преглед при зъболекар често идват хора с патологични зъбовенечни /пародонтологични/ джобове, а също и със симптоми на възпаление в тях. Именно причините за тяхното формиране, възможните последствия и варианти на лечение.

Причини за възпаление

При норма венеца плътно обхваща зъба, което осигурява защита на подвенечните тъкани от проникване на инфекции, където съществена роля играе пълноценен синтез на венечна течност.

Но понякога е възможно да възникне нарушение на тези балансирани процеси на поддържане здравето на венците.

Между краищата на венците и зъбите има т.нар. венечна бразда или джоб. Тези джобове е възможно да са физиологични и патологични.

И когато става въпрос за формиране на зъбовенечен джоб, то най-често се подразбират патологичните изменения в него, а именно увеличаване на дълбочината и възпалението.

Причините за това явление може да са много:

Неудовлетворителна хигиена на устната кухина

Липсата на пълноценно почистване зъбите от плака може да способства за натрупване на бактериална плака, която постепенно може да се минерализира – да се втвърди и да се превърне в зъбен камък.

При липса на квалифицирана помощ зъбните отлагания стават масивни, съсредоточават се не само над, но и под венеца.

При наличие на съпътстващи заболявания на вътрешните органи и на устната кухина е възможно формиране на патологични зъбновенечни джобове и възпаление впоследствие.

Грешки при пломбиране

При пломбиране зъболекарят се придържа към строги правила – не трябва да се пломбират с една пломба 2 зъба един до друг, трябва да се пресъздадат контактните точки.

Необходимо е отстраняване на увисналите краища и да се постигне идеална гладкост на пломбиращия материал.

Някои грешки при пломбиране, особено, ако кариозната кухина се е намирала на контактната повърхности или в областта на венеца. Създава се предразположеност към формирането на патологичните зъбновенечни джобове.

Грешки при протезиране

Хроничната травма на тъканите на венеца, липса на плътно прилягане към стените на зъба, създава се повишен риск от проникване на инфекцията към меките тъкани.

Патологичен джоб като симптом

Гингивит – възпаление на венците, при което могат да се наблюдават лъжливи зъбновенечни джобове.

Тяхното образуване е свързано с разрастване на венеца. Но най-често патологичните зъбновенечни джобове са симптоми на пародонтит – възпаление на пародонта, в които се въвличат не само тъканите на венеца, но и се наблюдава загуба на костна тъкан.

Характерни симптоми

Извън възпаленията на симптомите патологичните венечни джобове се свеждат до естетични недостатъци. Пациентите могат да забележат изчезване на венечните папили, и между зъбите се образуват празнини.

На преглед зъболекарят може да се обърне внимание на дълбочината на венечния джоб, която се измерва с помощта на специална сонда.

При липсва на удовлетворителна хигиена, а също и на своевременно лечение, във венечните джобове е възможно натрупване на остатъци от храна.

Лечение на зъболекарския стол

В лека степен се минава само с медикаментозни препарати. При средна степен трудно може да се мине само с едни медикаментозни средства, задължително е провеждане на кюретаж на венечните джобове.

Освен това зъболекарят назначава редица допълнителни мероприятия, които позволяват задържане на прогресията на патологията.