Стволови клетки могат да се превръщат във всеки тип клетки в организма. Препоръчват се като безценен инструмент за изследване и за лечение на заболявания.

В продължение няколко години учените се опитали да намерят начин да използват стволовите клетки също с цел да "закърпят" сърцето след инфаркт.

Регенерация на сърцето - епикардиална клетка

Това се оказа доста по-сложна задача, отколкото би могло да се предположи. За сметка на това изследователите едновременно осъществили цели 2 пробива в тази област.

Първо, учените доказват, че увреденото сърце изобщо не се нуждае не само от нови кардиомицити – мускулни клетки на сърцето. Но и нови епикардиални клетки, присъстващи в пространството около сърцето.

Един от недостигащите фрагменти на главоблъсканицата що се отнася до регенерацията на сърцето е епикардиалната клетка, се посочва в изявление на Медицинския факултет на Вашингтонския университет.

Установено е, че епикардиалните клетки в допълнение към кардиомиоцитите забележимо подобряват способността на клетките на сърдечния мускул да се възстановяват след инфаркт.

Това съвсем не е всичко. Проблемът е, че за трансплантация на сърдечни клетки след инфаркт са необходими милиони стволови клетки или техните диференцирани производни.

Обикновено за тази цел се активира размножаването на клетки в условията на ускорен растеж, което води до клетъчен стрес. В някои случаи на култивирани клетки е увредена и ДНК.

В отговор на уврежданията обикновено се активират вътреклетъчни механизми на възстановяване.

Бързото разпространение и недостатъчното време, което се предвижда за процеса на репарация, може да доведе до натрупване на увредена ДНК.

Трансплантация на увредени клетки - присаждане

Увредените клетки не са подходящи за трансплантация и трябва да бъдат отстранени, преди да ги присадят на мъжа.

Учените установяват, че активацията на фактора на транскрипция р53 с малка молекула MDM2 Nutlin – 3а в индуцирани плиурипотентни стволови клетки може да осъществи такова отсяване.

Този процес избирателно индуцира апоптоза /клетъчна смърт/ в клетките с увредена ДНК, който може да се приложи към всеки тип стволови клетки.

Методът може да се използва за лечение на травми на главния и гръбначния мозък, а също и диабет.