Виртуални разходки из американските прерии или по плажовете помагат за отпускане и за облекчаване на болката.

Сега изпитвания на метода се провеждат в клиниката към Университета на Уелс в Кардиф, и ако програмата бъде призната за успешна, ще започне да се използва и в други родилни отделения в графството, а след това и из цяла Великобритания.

VR-очила заменят болезнената упойка при раждане

Главната акушерка на клиниката обяснява, че виртуалната реалност може да стане естествена алтернатива на фармакологичното обезболяване при раждане, например, на епидурална упойка.

На родилките слагат очила за виртуална реалност още в първия стадий на раждането, а след това в рамките на 7-минутни сесии с почивки, по собствено желание, или се разхождат из прериите сред стада бизони, или из Антарктида сред пингвини, или пък си почиват на красивия морски бряг, пътешестват из повърхността на Марс или се наслаждават на северното сияние.

На този фон звучи спокойна музика, което само засилва успокояващия, отпускащия и обезболяващия ефект на тези виртуални разходки.

Според главната акушерка, очилата за виртуална реалност се радват на популярност сред родилките, които казват, че този метод наистина работи.

Най-много жени харесват отдиха на тропически плаж, а също и разходка сред стада бизони.

Методът за обезболяване на раждането без капка лекарство с обикновени очила за виртуална реалност изглежда повече от обещаващ.

Пълно откъсване и смяна на обстановката при раждане

Благодарение на него родилките напълно се откъсват от потискащата среда, която ги заобикаля в болницата и получават възможност да се потопят в напълно нов свят и да отидат там, където не могат – на прекрасен плаж, дори и да е по средата на зимата.

Освен че се пести от обезболяващи, с виртуалната реалност напълно се неутрализират страничните ефекти на силните лекарства.

Епидуралната упойка крие сериозни здравни рискове, макар и случаите да са много редки, може да се стигне и до временна парализа на краката, отделно е много болезнено самото поставяне.

Ако всичко това може да бъде спестено с едни очила за виртуална реалност, новият метод би се превърнал в истински хит и сред българските родилки.