Витамините са катализатори са много метаболитни процеси в целия организъм. Всеки знае, че недостигът на витамини може да се отрази неблагоприятно на състоянието и дори да стане причина за развитие на някои заболявания.

Ако говорим за здравето на устната кухина, то на витамините се обръща незаслужено малко внимание. И повечето хора споменават само за необходимостта от минерали - калций, фосфор, флуор и други.

Но многобройни изследвания показват, че без витамини не може да се говори за здраве на устната кухина. Освен това някои от тях могат да се разглеждат като средство за активна борба против кариес.

Какви витамини помагат за предотвратяване на кариес

Кариес – причини и профилактика

Кариес – едно от най-разпространените заболявания.

Ако разглеждаме цялата структура на заболявания, то на този патологичен процес разрушаване на зъбите заема 2-3 място, като отстъпва само на болестите на сърцето и на кръвоносните съдове.

Кариесът може да засяга както възрастни, така и деца – именно с това се обяснява неговото толкова широко разпространение.

Причината за кариес са представителите на стрептококите. Доказано е, че кариес могат да формират около 20 бактерии, но сред тях има основни „хулигани”.

Киселините, които отделят тези бактерии в хода на своята жизнена дейност, способстват за разрушаване на зъбите.

Не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. За всяка агресия организмът разполага със защита, има и за устната кухина, тъй като бактериите предизвикващи кариеси, се отнасят към условно-патогенната флора.

Основните защитници на устната кухина са системите на местния и на общия имунитет, слюнката с нейните уникални свойства и емайлът, заради своята твърдост.

За поддържане на тези защитни сили са необходими всички хранителни вещества – белтъчини, мазнини, въглехидрати както и правилно съотношение, а също и витамини и минерали.

Зъболекарите поставят акцент върху минералите – калций, фосфор, калий, магнезий, които са необходими за минерализиране на емайла и за неговото укрепване.

Минералите не могат да се усвояват без витамини. Освен това, хиповитаминозите неблагоприятно влияят на функциите на слюнчените жлези и на имунитета.

В крайна сметка, се повишават рисковете от развитие на кариес и заболявания на лигавиците.

Какви витамини са необходими за здрави зъби

Доктор Стивън Лин от Австралия след проведени изследвания стига до извода, че хигиената на устната кухина с помощта на стандартни средства и хигиена не може да осигури 100% защита от кариес.

Заболявания от възпалителен характер също не са изключение. Освен това неговите твърдения и заключения не са новина и не са велико откритие.

По-нататък в своето заключение зъболекарят поставя акцент върху това, че един от фундаменталните елементи за здрави зъби е правилното хранене с достатъчно витамини А, К2, Д и Е.

Повечето не успяваме да си набавят достатъчно количество от тези витамини, с което може да се обясни и толкова широкото разпространение на кариес.

Принос има и популярността на различните диети и хранителни режими. 

Заболявания на устната кухина от недостиг на витамини

Известно е, че без достатъчно витамин А, слюнчените жлези не могат да функционират пълноценно, затова често се установяват нарушения на състава и на свойствата на слюнката.

Слюнката не може да отмива остатъците от храна от повърхността на зъбите, задържа растежа и развитието на патогенна флора, значително се повишават рисковете от развитие на кариес.

При условия на недостатъчно образуване на слюнка възникнал кариес може да прогресира и да придобие агресивно хронично протичане, като премине в множествена форма.

Заболявания на венците също не са изключени. Първо се формира гингитивит, който може да премине в усложнен пародонтит. Недостатъчно слюнка – една от причините за формиране на лош дъх.

Толкова много неприятни последствия, а причината е само една – недостиг на витамин А.

Витамин Д участва в метаболизма на минерали и способства за усвояване на калций, а К2 играе ролята на GPS-навигатор, който го насочва там, където е най-нужен. Едновременно с това способства за по-добра усвояемост.