Рак на дебелото черво е едно от най-разпространените онкологични заболявания у нас и по света. За съжаление, при 60-70% от болните диагнозата се открива вече в късните стадии.

Ако навреме се открие и отстрани основната причина за това заболяване – полипите, то избягването на рака е възможно с вероятност от 95%.

Как се премахват полипи и защо колоноскопията не е страшна

Полипите представляват малки доброкачествени образувания на лигавицата на дебелото черво.

Обикновено те не се проявяват по никакъв начин и човек може и да не се досеща за тях, но в приблизително 10% от случаите те се израждат в злокачествен тумор.

Времето, за който полип се превръща в рак е около 10 години, но е възможно този процес да протече и по-бързо.

Основните рискови фактори – това са възраст и наследственост.

Ракът на дебелото черво най-често се открива в по-напреднала възраст, затова всички над 50 години се препоръчва да си правят изследвания веднъж на всеки 5 години.

А ако на някои от близките роднини са поставили диагноза рак на дебелото черво, то изследванията е необходимо да започнат още на 45 години.

При откриване на дори съвсем малки полипи следва да се отстраняват. Логиката е съвсем проста – няма полип, няма рак. До преди 20 години полипите не са били премахвани, а са ги оставяли за по-нататъшно наблюдение.

В такъв случай е необходимо ежегодно да се прави колоноскопия, за да не се пропусне развитие на онкологично заболяване. Доколкото полипите не причиняват никакъв дискомфорт, много от тях просто забравят за тях.

Когато се появят първите оплаквания, се оказва, че болестта вече отдавна е излязла извън контрол.

Защо не трябва да се боим от колоноскопия

Днес колоноскопията е единствен стопроцентов метод за откриване на полипи и съответно за профилактика на колоректален рак.

Много е важно, че по време на колоноскопия лекарят може едновременно може да открие и отстрани всички образувания и така да се предотврати развитието на заболяването.

От колоноскопията нямаме поводи да се безпокоим – при желание тази неприятна процедура може да се проведе и на сън. По време на процедурата пациентът спи спокойно и не изпитва никакъв дискомфорт.

По време на процедурата пациентът спи спокойно и не изпитва никакъв дискомфорт. Лекарственият сън се пренася по-леко от обикновената наркоза, и на практика няма противопоказания.

Освен това цялата процедура преминава под контрол на лекар-анестезиолог, който постоянно е с пациента.

Основната задача на лекаря при откриване на полип е да го отстрани правилно, за да не се допусне повторно възникване. Освен опит на лекаря, от голямо значение е тук и техническата осигуреност.

Съвременните тънки гъвкави ендоскопи са с оптика от висок клас, която увеличава изображението с над 50 пъти.

Това позволява разглеждането и на най-малките изменения на лигавицата и да се видят образувания с размер от няколко милиметра.

Всички открити по време на колоноскопия задължително се изпращат на хистологично изследване.

Какво да правим за профилактика на полипи и рак на дебелото черво

Универсални средства срещу появата на полипи не съществуват, но има възможност за намаляване на риска от тяхното развитие. На първо място, е необходима промяна на хранителните навици.

Желателно е увеличаване на фибрите, да ядем разнообразие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и да намалим консумацията на мазна храна от животински произход, червено месо.

Препоръчително е да се спрат цигарите, традиционно способстващи за развитие на онкологични заболявания. Алкохолът следва да се консумира в умерени количества или напълно да се преустанови употребата му.

Разбира се, важна е и физическата активност – ежедневните физически упражнения помагат за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво с повече от 50%.

И най-важното да не се пренебрегват профилактичните изследвания. Редовното провеждане на колоноскопия след 50-годишна възраст, дори и при липса на неразположения и обезпокоителни симптоми, позволява навреме да се установят предпоставките за развитието на опасното онкологично заболяване.

Това без съмнение ще допринесе за увеличаване на общата продължителност на живота.