Всеки, който носи контактни лещи е чувал, че да се спи с тях като цяло е нежелателно. Но понякога просто нямаме сили да ги свалим. Или сте останали да нощувате у приятели и не носите кутията и течността за лещите с вас, или пък сте се отдали на сладка следобедна дрямка.

И на пръв поглед изглежда, че няма нищо страшно, но през ноември в американска медия се появи новина за мъж, който ослепял, защото легнал да спи с лещите.

Роговицата получава кислород само от въздуха. Когато си сложите контактните лещи, достъпът до кислород намалява, а когато затворите очи, става още по-малко. Когато спите с лещите, недостигът на кислород може да достигне до критична точка, според докторът на медицинските науки и хирургът-офталмолог Kerry Assil от Институт по офталмология в Лос Анджелис.

Поради недостиг на кислород възниква оток на роговицата, който може да доведе до ерозия, която повишава рискът от проникване на бактерии с почти 7 пъти, поне така твърди Томас Щайнеманн, доктор на медицинските науки от Американската академия по офталмология. И тъй като очите няма същия имунитет, като останалия организъм, то инфекцията се развива много бързо.

Освен това, вашите лещи са на практика чашки Петри, отбелязва професорът по офталмология Джеймс Оран от Колумбийския университет. Тоест вие държите развъдник на бактерии в очите си.

Но възможно ли е, ако поспим 15 минути с лещи, нещо подобно да се случи?

Доктор Асил сравнява опитите за дремване с контактни лещи, дори за 15 минути, с руска рулетка или разходка по минно поле. Подуването на роговицата започва веднага и продължава, докато вашите клепачи са затворени. Колкото по-дълго спите, на толкова по-голям риск се излагате.

Сънят с контактни лещи вреди на очите и в дългосрочна перспектива. Мигаме около 3 милиона пъти на година, и всеки пъти при мигане с лещите леко трием лигавицата на очите.

Лигавиците загрубяват, тъй като не получават достатъчно смазка. Като се добави и възпалението, поради заспиването с лещи, и разбирате колко задълбочавате проблема.

А ако сте предразположени към сухота в очите и алергични реакции, то спането с лещи може да доведе до развитие на непоносимост към тях, и вече няма да можете да носите контактни лещи.

Изводът е, че е най-добре да загубите 30 секунди преди лягане, за да свалите контактните лещи, или закупувайте само силикон-хидрогелови, на които е посочено, че са подходящи за денонощно носене.

Ако все пак ви се е наложило да заспите с лещите по някаква причина, продължителен полет със самолет, неочаквана нощувка извън дома, си слагайте овлажняващи капки преди лягане и задължително в големи количества след събуждане.

Преди да си сложете капки, обаче не се опитвайте да сваляте лещите, тъй като така е много вероятно да нараните роговицата, която вече е била нарушена по време на сън.
Като заключение следва да се посочи, че можете да направите опит да възстановите зрението си с различни упражнения за очи, като използвате съветите от тази статия -

3 съвета за по-добро зрение. За подобряване на състоянието на очите е добре да наблегнете на оранжевите храни, като моркови, тиква, райска ябълка, тъй като съдържат високи нива бета каротин. Не трябва да забравяте и яйцата, поради наличието в техния състав на холин – изключително ценен за доброто зрение.