Какво е това „вумбилдинг“? Обикновено първата мисъл, която ни идва е, че приставката „вум“ произхожда от жена на английски woman.

Но всъщност не е толкова просто. Терминът „Вумбилдинг“ е бил създаден с абревиатурата ВУМ, означаваща влагалищни управляеми мускули.

Най-важните мускули на жената

Понятието за влагалищните управляеми мускули не е медицинско – създателят му не е имал никакво отношение към медицината.

Нито един лекар няма да ви каже, че влагалището има мускули, които могат да се управляват. И не защото му е неудобно, а защото такива мускули във влагалището няма.

Вагината представлява нещо като тръба, която се състои от 3 слоя. Повърхностен слой – лигавицата, външният слой – съединителната тъкан и кръвоносните съдове, и вътрешен слой – мускулите.

Но мускулатурата на влагалището е гладка, същата като на червата, например. С усилията на волята те не могат да се свиват и отпускат, не ни се подчиняват и живеят собствен живот.

Създателят на понятието вумбилдинг говорил за мускулни пръстени, които са разположени един над друг, и образуват нещо като пирамида.

Той смятал, че можем не само да тренираме тези пръстени, но и да се научим да съкращаваме всеки пръстен поотделно. Това ще помогне на жената да доставя невъобразимо удоволствие на мъжа и да усили собствените си оргазми.

За съжаление, няма анатомични потвърждения на подобни данни.

Учението за силното влагалище

Теорията на създателя на понятието вумбилдинг навлязла в практиката, като бил изобретен специален тренажор, който представлява видоизменен тонометър, и на края, където трябва да бъде маншета, има еластичен балон.

Своите проучвания изследователят започва през 50-те години, и впоследствие създава школа, в която лично обучава 30 ученици.

Сега дори съществува Федерация по вумбилдинг, която е обучаващ център и има право да издава сертификати.

Същността на методиката е това, че с помощта на мускулите на влагалището стрелката на тонометъра трябва да се отклони, колкото се може повече. Балонът през това време трябва да бъде вътре във влагалището.

При опитите си да притисне балона отвътре жената съкращава мускулите не само на тазовото дъно, а и на диафрагмата, горната и долната преса.

Това повишава вътрекоремното налягане, и органите на малкия таз, на червата и дори стомаха се притискат към тазовата диафрагма, тоест перинеума или тазовото дъно.

Много хора твърдят, че тренировките положително повлияват на интимния живот и на женското здраве.

Но опасността от вумбилдинга е това, че тази техника без предварителна подготовка на мускулите на тазовото дъно и на перинеума може да доведе до отпускане на тазовите органи и на изпадане на матката.

За да не навредят тези упражнения, предварително е необходимо да се укрепи тазовото дъно с упражненията на Кегел.

Какви мускули работят при упражненията на Кегел?

Те са разработени от лекар за лечение и профилактика на уринарна инконтиненция. Впоследствие е била забелязана тяхната ефективност при лечение на хемороиди, отпускане на матката и на стените на влагалището.

Упражненията на Кегел могат да се правят и от мъже – това ще бъде профилактика на простатит, хемороиди, преждевременна еякулация и невъздържане на урина.

При тренировките по методиката на Кегел работят мускулите на тазовото дъно и на перинеума. Това подобрява кръвообращението на органите на малкия таз и помага на мускулите да държат органите на правилно анатомично ниво.