Пулпит е възпаление на пулпата, която често наричат нерв на зъба. Силната, интензивна болка, виновна за безсънните нощи и мъки, когато не ни остава нищо друго, освен да отидем на зъболекар.

Денталната медицина напредна много през последните години, внедряват се нови методи на лечение, при които най-често се налага премахване на пулпата, тогава зъбът е мъртъв и предразположен към увреждания, промяна на цвета. Как да го запазим след пулпит и да не допуснем неговата загуба?

Какво лечение на пулпит се извършва

Класическото лечение на пулпит се свежда до премахване на пулпата – напълно или частично, под действието на упойка или с предварителна мумификация – с арсен. Но в някои случаи е възможно цялата пулпа да се съхрани.

Всяка от тези методики има свой метод на провеждане, показания и противопоказания:

  • Биологичен метод – предполага се пълно запазване на жизнеспособността на пулпата. Използва се само при случайно отваряне по време на лечение или след травма, ако се отиде на зъболекар в рамките на 48 часа. Методът е теоретично допустим, но има множество противопоказания, поради е труден за изпълнение. Доста е висок процентът на усложнения и в крайна сметка се налага пълно или частично отстраняване на цялата пулпа.
  • Витална ампутация – терминът „витална” предполага премахване на цялата пулпа без предварително въздействие на каквито и да е лекарствени препарати и методи. Частичното премахване се нарича ампутация, като пулпата на корените се запазва напълно. Сред показанията е огнищен остър пулпит, когато възпалението е локализирано в един от роговете на пулпата, а също и несъстоятелност, или невъзможност за провеждане на лечение с биологичния метод при травматичен пулпит.
  • Витална екстирпация – методът предполага пълно премахване на пулпата под въздействие на упойка. За по-комфортно лечение може да се извършва упойка вътре в пулпата.
  • Девитални методи – с тях се предполага предварително „убийство” на пулпата със специални пасти със съдържание на арсен. Този метод се препоръчва при изкривяване на кореновите канали, когато не може да се проникне в канала с инструменти или в него има разклонения или калцификати.

Тактиката на лечение се избира от лекар, но обикновено се предлагат няколко варианта. Следва да се спомене и, че някои последствия за зъба след пулпит зависят от избрания метод на лечение.

Зъб след пулпит – възможни последствия

Пулпата на зъба изпълнява множество функции – предаване на болкови сигнали, не е единственият от тях. По кръвоносните съдове в дентина се доставят хранителни вещества – минерали, които поддържат неговата жизнена дейност. Същата функция притежава слюнка, която насища емайла и осигурява метаболитните процеси.

Ако пулпата загине, зъбът се лишава от основната храна и „загива”. Много от пациентите забелязват, че зъбът след пулпит бързо се лишава от естествен блясък, изглежда сивкав, и с времето изменението на цвета става по-забележим.

Зъбът след пулпит става по-уязвим на действието на механично натоварване. При изследване на емайла могат да се забележат пукнатини в емайла, които постепенно се увеличават и стават предпоставка за кариес.

Същите тези пукнатини осигуряват бързо и интензивно оцветяване на емайла, особено при наличие на вредни навици – тютюнопушене, особености на хранителния режим.

Професионалната хигиена може да подобри цвета на емайла, но незначително.

В случай на травматичен пулпит зъбът постепенно става розов. Този цвят може да се обясни с проникване на кръв в тръбичките на дентина. Основното вещество на зъба осигурява неговия цвят, дентинът става червен, а емайлът полупрозрачен, зъбът изглежда розов.

Как да не се допуснат последствията и да се запази зъба след пулпит?

Препоръки на зъболекаря

В зависимост от клиничната ситуация, причините за пулпит, груповата принадлежност на зъба и неговото състояние, лекарят може да предположи няколко варианта, които помагат за съхранение на зъба след пулпит.

Всеки от тях има свои особености, показания и противопоказания, но в по-голяма степен е необходимо да се обърне внимание на целесъобразността на тези методи:

  • Козметични реставрации – при пулпит на предните зъби, които се намират на линията на усмивката, лекарите могат да предложат различни видове художествени реставрации, най-често винири, които се поставят на предната повърхност на зъбите.
  • Протезиране – минипротези се поставят само на зъбите, които са на линията на усмивката. На дъвкателните зъби такива пластини не се поставят такива пластини.