Самодисциплината е важен фактор за развитие на силна воля, здрава психика и нормална самооценка, влияе на нашето състояние, резултати и дори репутация.

Какво трябва да направим, за да самодисциплината укрепим

1.Самодисциплината влияе на резултатите

От една от страна – това е много лесно за разбиране, дори може да се каже, че е банално. Именно това обаче изпускаме от поглед. Необходимо е да опитаме да разберем, че ако не можем да управляваме себе си, своите навици и времето, то няма да се способни да управляваме други хора, процеси и дори своя живот.

Това означава, че не бихме постигнали резултати, които бихме могли да имаме.

2.Откриване на истинските причини за липса на дисциплина

Мързелът и отлагането не са черти на характера, а съзнателна или подсъзнателна, но точно мотивирана реакция на планираните действия. Мързелът като такъв по-скоро не съществува.

Същевременно има вътрешна съпротива на психиката ни и дори на тялото срещу това, че трябва да изпълняваме неприятни или нежелани действия.

Например, можем да отлагаме до последно работните задачи, които са съпроводени със стрес, с усилие ставаме сутрин, ако началникът ни е като тиранин или не ви ценят в екипа. Възможно е, дори да се разболеете в навечерието на старта на важен проект. Важно е да открием причините за саботажа.

3.Откриване на скрити ползи

Постоянно закъснявате за работа, срещи, просто за всякъде. Дори и за тези закъснения винаги да има обективни оправдания причините може да са по-дълбоки.

Обикновено този стремеж да се откроим или да привлечем към себе си специално внимание, това е, заради недостатъчна самооценка.

Когато определим вътрешния мотив, разполагаме с възможност да решим проблема из основи и да намерим, други по-оптимални и изчистени начини за получаване на желаното.

4.Да започнем с малкото

Възпитаване на силна воля може да започне така – изграждане на някакъв полезен навик, например, 10-минутна гимнастика сутрин, медитация преди лягане или нещо друго, и я следвайте редовно, независимо от обстоятелствата.

Поставете си задача, и за да се реализира това, ако сме в състояние физически да го направим, следва да изпълним набелязаните действия.

Така тренираме мозъка си да се подчинява на волята ни, а не да търсим оправдания и опитвайки се да избегнем това, което сме си набелязали.

5.Откриване на сериозни предимства и ползи от самодисциплината

Колкото по-конкретни са те, толкова по-добре. Например, ако всеки ден ставаме с час по-рано, то ще можем да успеем да свършим много неща сутрин на пълна тишина и да завършим това, което сме планирали по-рано, оставяйки си време за отдих и за любимите занятия вечер.

6.Отбелязване и на най-малките победи

Не се опитвайте да изядете слона цял. Може би сме свикнали да си поставяме за задача да започнем нов живот от понеделник. Това обаче никога не работи. Повечето от нас са го изпитали върху себе си.

Силно надценяваме това, на което сме способни за кратък промеждутък от време, и подценяваме резултатите, които можем да достигнем в дългосрочна перспектива, движейки се бавно и на малки крачки.

Всичко това е, защото не успяваме да се радваме на малкото. Решението в такъв случай е лесно, поставете си за задача да четете по 10 страници дневно или по 10 минути на ден, или пък по 5 английски думи, да ставаме с 15 минути по-рано и т.н.

Порадвайте се на успеха. Когато навикът се изгради, можете да повишавате целта.

7.Измисляне на поощрение

Нищо не мотивира така като заветния морков или наградата за резултат. Покрай това самата дисциплина и изпълняваните редовно задачи ще донесат осезаеми плодове, стимулирайте се допълнително с нещо приятно и емоционално значимо. И бъдете щедри към себе си.

Например, ако цяла седмица отиваме навреме за срещите си, то за награда, ще си направим шопинг в събота или в неделя, ще си купим нещо, за което отдавна мечтаем, ще го отбележим с приятели.

8.Точно планиране

Ако желаем някакво събитие да се състои, за него трябва да се отделят необходимите ресурси – време, сили, подготовка, ако такава е необходима. С други думи, това събитие трябва да се включи в календара и всички детайли да се обмислят предварително.