Болестта на практика напълно изтрива паметта на девойката. Здравословните проблеми на 29-годишната Вики Харкнес започват през март 2016 г.

Енцефалитът и неговите последствия за здравето

Първо девойката си помисля, че има грип, тъй като се чувства много отпаднала. Но поведението на младата жена започнало да се променя по странен начин – била постоянно потисната, което за нея не е характерно, а също започнала и да забравя всичко.

След седмица Вики получава гърч и я откарват в болница. Там й правят лумбална пункция, с която процедура се взема гръбначномозъчна течност за изследване. Поставят й диагноза „енцефалит”, тоест възпаление на главния мозък.

За енцефалит може да има най-различни причини, сред които инфекция и автоимунен процес. Каква е причината Вики да се разболее от енцефалит не е известно.

Скоро след хоспитализацията състоянието на Вики рязко се влошава. Заради развилия се оток на мозъка започват да отказват всички жизнено важни органи. Младата жена е въведена в състояние на изкуствена кома.

Лекарите посъветвали семейството и приятелите на Вики да се готвят за най-лошото, тъй като дори и в случай на оцеляване, заради необратимо увреждане на нервните клетки младата жена има вероятност да остане инвалид.

Паметта напълно може да се изтрие при възпаление на мозъка

Вики остава жива, но когато се събужда след комата, се оказва, че не може да говори и да контролира функциите на своя организъм. Напълно й липсва краткотрайна и дългосрочна памет.

Когато малко по-късно я попитали коя година е сега, тя отговаря „1860”. Въпреки това 3 месеца по-късно, макар и да има нужда от денонощна грижа Вики е изписана и се прибира у дома.

През октомври 2016 г. младата жена решава да започне да тренира мозъка си. С помощта на навигатор стига до някакво недалечно място, а след това постепенно запомня пътя и се старала да го прави сама.

Девойката трябвало отново да се учи на обичайни, ежедневни неща – да се облича, да си мие зъбите, да си връзва връзките и т.н.

Спомените започват постепенно да се връщат, но те били много откъслечни и несвързани. Паметта на Вики се възстановява на 80%. Така и не успява да си спомни деня на сватбата, състояла се през 2015 г.